Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Zupa a’la gulasz – tajski Everest

5.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiejsza propozycja to pomysł na smakowity, wyrazisty i bardzo aromatyczny gulasz w stylu tajskim z indykiem, mleczkiem kokosowym, warzywami, grzybkami mun oraz krewetkami. Gulasz przeniesie nas w smaki kuchni orientalnej.

Składniki:

Składniki:

filet z indyka
800 g
cebula czerwona
1 sztuka
grzyby mun
6 sztuk
papryka czerwona
1 sztuka
papryka żółta
1 sztuka
kukurydza
1 puszka
pasta curry
2 łyżki
bulion warzywny Kucharek
2 kostki
woda
1,5 litra
ananas
1 puszka
makaron ryżowy
400 g
olej kokosowy
1 łyżka
krewetki (oczyszczone)
300 gramów
kiełki fasoli mung
świeża kolendra

Porada

Do przepisu zostały wykorzystane mrożone krewetki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa a’la gulasz – tajski Everest

PRZYGOTOWANIE:

1. Suche grzyby mun zalewamy gorącą wodą, aby napęczniały - około 6 szt.

2. Podgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy 2 łyżki pasty curry, mieszamy, lekko przysmażamy, dodajemy drobno pokrojony filet z indyka oraz pokrojoną cebulę.

3. Delikatnie otaczamy w masie i smażymy. Następnie dodajemy pokrojone grzyby oraz pokrojoną paprykę.

4. Kostki warzywne Kucharek gotujemy w 1,5 l wody. Przygotowany rosół, dodajemy do  gulaszu. Następnie dodajemy makaron ryżowy, kiełki oraz odcedzoną kukurydzę oraz ananasy (pokrojone w kostkę). Doprawiamy mleczkiem kokosowym.

5. Na koniec dodajemy krewetki, na małym ogniu gotujemy ok. 7 minut, może być krócej i odstawiamy, aby nie przeciągnąć krewetek.

6. Zupę podajemy ze świeżo pokrojoną kolendrą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak