Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa a’la gulasz – tajski Everest

5.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiejsza propozycja to pomysł na smakowity, wyrazisty i bardzo aromatyczny gulasz w stylu tajskim z indykiem, mleczkiem kokosowym, warzywami, grzybkami mun oraz krewetkami. Gulasz przeniesie nas w smaki kuchni orientalnej.

Składniki:

Składniki:

filet z indyka 800 g
cebula czerwona 1 sztuka
grzyby mun 6 sztuk
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
kukurydza 1 puszka
pasta curry 2 łyżki
bulion warzywny Kucharek 2 kostki
woda 1,5 litra
ananas 1 puszka
makaron ryżowy 400 g
olej kokosowy 1 łyżka
krewetki (oczyszczone) 300 gramów
kiełki fasoli mung
świeża kolendra

Porada

Do przepisu zostały wykorzystane mrożone krewetki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa a’la gulasz – tajski Everest

PRZYGOTOWANIE:

1. Suche grzyby mun zalewamy gorącą wodą, aby napęczniały - około 6 szt.

2. Podgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy 2 łyżki pasty curry, mieszamy, lekko przysmażamy, dodajemy drobno pokrojony filet z indyka oraz pokrojoną cebulę.

3. Delikatnie otaczamy w masie i smażymy. Następnie dodajemy pokrojone grzyby oraz pokrojoną paprykę.

4. Kostki warzywne Kucharek gotujemy w 1,5 l wody. Przygotowany rosół, dodajemy do  gulaszu. Następnie dodajemy makaron ryżowy, kiełki oraz odcedzoną kukurydzę oraz ananasy (pokrojone w kostkę). Doprawiamy mleczkiem kokosowym.

5. Na koniec dodajemy krewetki, na małym ogniu gotujemy ok. 7 minut, może być krócej i odstawiamy, aby nie przeciągnąć krewetek.

6. Zupę podajemy ze świeżo pokrojoną kolendrą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak