Zupa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • mleko

    1/2 szklanki
  • śmietanka UHT 18 - procentowa

    1 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • budyń waniliowy

    1 łyżka
  • skórka otarta z 1 cytryny

    - -
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

2 jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, rozgotować w 3 szklankach wody i przetrzeć przez sito. Do musu dodać skórkę cytrynową, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Budyń rozprowadzić zimnym mlekiem, wlać do gorącego musu jabłkowego i mieszając, chwilę gotować. Pozostałe jabłka obrać, zetrzeć na tarce z małymi otworami i dodać do zupy. Zdjąć z ognia i połączyć ze śmietanką. Jeśli zupa jest za gęsta, rozrzedzić mlekiem. Podawać letnią lub zimną z biszkoptami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 01.11.2013 13:06
robię podobną i bardzo lubię - jak dla mnie musi być dużo cynamonu :)
ronald88 04.09.2011 09:52
super
Ewa/kalapurtka 11.08.2011 19:13
pyszne
gosia561 25.07.2011 11:46
nie przepadam za cynamonem
Magdalena80 16.05.2011 23:44
fajna nazwa
stokrotka 12.04.2011 09:10
super
Bart 24.02.2011 23:21
super pomysł;)
AgaS10 15.02.2011 12:04
super...bardzo mi sie podoba:)
Babciagramolka 18.12.2010 09:57
Jabłkowa zupka - jeszcze makaron z nalesników do tego
Gonia555 07.12.2010 18:33
Ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat