Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zuoa ogórkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 6 szkl
udka kurczaka 2 szt
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuki
seler korzeniowy 1/2 szt
ziemniaki 30 dkg
mąka 1 łyzki
sól do smaku
pieprz do smaku
śmietana 1/4 szkl
ogórek kwaszony 4 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zuoa ogórkowa

Do garnka zawierającego 6 szklanek wody wkładamy Nasze pałeczki z kurczaka i gotujemy przez pięć minut.

Powstałe na powierzchni ”szumowiny” zbieramy łyżką lub sitkiem. Nastepnie dodajemy włoszczyznę czyli marchew, pietruszkę, seler. Do całości dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaczki – wszystko gotujemy aż do uzyskania miękkich ziemniaków. Następnie ścieramy na tartce ogórki kiszone i dodajemy do gotującego się wywaru.

Aby zupa ogórkowa nabrała odpowiedniej gęstości i smaku, do 1/4 szklanki zimnego wywaru dodajemy 2 łyżki mąki oraz 1/4 szklanki śmietany. Zawartość szklanki intensywnie mieszamy i dodajemy do całości. Ostatnim krokiem będzie doprawienie zupy ogórkowej solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak