Przepis i sposób przygotowania na: Żubrówkowa szarlotka z cynamonem
Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Do mieszaniny dodać zimne masło i posiekać całość nożem. Gdy masło będzie posiekane wbić jajko, wlać odrobinę zimnego mleka i szybko zagnieść. Zagniecione ciasto owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i włożyć do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy wysypanej krupczatką. Niewielki kawałek ciasta odkroić, uformować walec, zawinąć ponownie w folie i włożyć do zamrażarki.
Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę. Ja użyłem formy do tarty, ale może to być tortownica czy zwykła blacha do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiec ok 15-20 minut. Ciasto nie musi upiec się do końca, ponieważ będzie drugi raz wkładane do piekarnika.
Jabłka:
Jabłka, których zamierzacie użyć do tego ciasta powinny być kwaskowate. Nie musi to być szara reneta od razu, ale lekko kwaskowate jabłko sprawdzi się lepiej niż słodkie. No i muszą być twarde, aby nie rozpadły się w czasie duszenia.
Owoce należy dokładnie umyć i wyszorować. Pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę jeszcze na trzy części. Każdą cząstkę pokroić w około centymetrową kostkę. Jabłek nie trzeba obierać - jedynie wyciąć niejadalne części. Po pokrojeniu można skropić całość sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić jabłka i dusić ok 10 minut. Podduszone jabłka zalać wódką żubrówką i flambirować. Kiedy alkohol się wypali wsypać cukier i kolejne 10 minut dusić. Pod koniec duszenia wsypać cynamon i całość wymieszać. Należy pamiętać o częstym mieszaniu jabłkowej masy w trakcie jej przygotowywania.
Na podpieczony spód wyłożyć duszone jabłka. Wyjąć z zamrażarki ciasto i na tarce zetrzeć je, tworząc na wierzchu kruszonkę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać aż kruszonka nabierze złocistej barwy.
Ciasto najsmaczniejsze jest zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe.