Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrolowana karkówka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

karkówka 0,8 kg
natka pietruszki 1 pęczek
czosnek 2 ząbek
olej rzepakowy
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zrolowana karkówka

Karkówkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

Rozcinamy wzdłuż, aby otrzymać jeden duży płat mięsa.

Czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę.

Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy, listki drobno siekamy.

Karkówkę z jednej strony nacieramy odrobiną oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Odwracamy na drugą stronę.

Do czosnku dodajemy posiekaną natkę, 3 łyżki oleju, mniej więcej po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy.

Pastę rozsmarowujemy na karkówce i zwijamy ciasno roladę. Obwiązujemy dokładnie sznurkiem. Wkładamy do miski, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na noc do lodówki.

Po tym czasie, obsmażamy roladę z każdej strony po 30 sekund na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Wkładamy do wolnowara, ustawiamy na wyższą moc, przykrywamy i gotujemy przez 3-3,5 godziny. W tym czasie możemy 1-2 razy przewrócić karkówkę na drugą stronę.

Po upieczeniu studzimy roladę, wkładamy do lowódki i zostawiamy na co najmnie 8-10 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 14.05.2014 12:56
wspaniałe mięsko
wwwiolka 14.05.2014 09:19
Bardzo lubię takie wędliny.
dodi 14.05.2014 09:01
pysznie wyglada
Lidzia 14.05.2014 06:46
Piękna, soczysta i bardzo smaczna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak