Przepis i sposób przygotowania na: Zrolowana karkówka
Rozcinamy wzdłuż, aby otrzymać jeden duży płat mięsa.
Czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę.
Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy, listki drobno siekamy.
Karkówkę z jednej strony nacieramy odrobiną oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Odwracamy na drugą stronę.
Do czosnku dodajemy posiekaną natkę, 3 łyżki oleju, mniej więcej po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy.
Pastę rozsmarowujemy na karkówce i zwijamy ciasno roladę. Obwiązujemy dokładnie sznurkiem. Wkładamy do miski, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na noc do lodówki.
Po tym czasie, obsmażamy roladę z każdej strony po 30 sekund na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Wkładamy do wolnowara, ustawiamy na wyższą moc, przykrywamy i gotujemy przez 3-3,5 godziny. W tym czasie możemy 1-2 razy przewrócić karkówkę na drugą stronę.
Po upieczeniu studzimy roladę, wkładamy do lowódki i zostawiamy na co najmnie 8-10 godzin.