Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy zwijane ze schabu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

3 cebule
300 g wędzonego boczku
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
ogórki kiszone 3 szt.
schab bez kości 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy zwijane ze schabu

Kroki postępowania

1
Schab myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości ok. 5-7 mm. Każdy plaster wkładamy do woreczka foliowego i roztłukujemy jak najcieniej, nadając mu okrągły kształt. Płaty mięsa obsypujemy solą i pieprzem. Czosnek drobno kroimy i oprószamy mięso, po czym odkładamy je. Ogórki kiszone, cebulę i wędzony boczek kroimy w drobną kostkę. Na płacie mięsa układamy kolejno: 1 łyżkę boczku, 1 łyżkę cebuli i 1 łyżkę pokrojonego ogórka kiszonego.
Krok 1 - Zrazy zwijane ze schabu foto
2
Zwijamy płat z farszem w roladkę, zawijając boki płatu, by farsz nie wypadł.
Krok 2 - Zrazy zwijane ze schabu foto
3
Tak przygotowane mięso obsmażamy z obu stron na rumiany kolor i wkładamy do garnka.
Krok 3 - Zrazy zwijane ze schabu foto
4
Gdy zwiniemy całe mięso i pozostanie nam składników farszu, wkładamy je do garnka ze zrazami, wtedy sos będzie smaczniejszy.
Krok 4 - Zrazy zwijane ze schabu foto
5
Do garnka wlewamy tyle wody, aby zakryć zrazy i gotujemy na małym ogniu ok. 60 minut, aż mięso stanie się kruche i miękkie. Sos można zaciągnąć łyżką maki aby był gęstszy.
Krok 5 - Zrazy zwijane ze schabu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 02.04.2013 14:53
Bardzo smaczne
gosia561 02.04.2013 14:40
świetna niespodzianka w środku
Ewelina47 02.04.2013 14:13
pysznie wyglądające zraziki ! mniamm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak