ZRAZY Z WĄTRÓBKI Z KASZĄ JAGLANĄ

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka drobiowa

    200 g
  • cebula biała

    2 szt
  • kasza jaglana

    1 szkl
  • marchew

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • bułka tarta

    100 g
  • mleko

    125 ml
  • mąka pszenna

    3 łyzki
  • sól do smaku

    1 łyzeczka
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • słodka papryka Prymat

    1 szczypta
  • olej do smażenia

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy ( usunie to goryczkę ) , zalewamy ok. 0,5 l wody , solimy i gotujemy do miękkości.

Pozostawiamy pod pokrywką, żeby jeszcze doszła i zachowała ciepło.

Wątróbkę oczyszczamy , chwilę moczymy w mleku , osuszamy , a następnie obtaczamy w mące.

Cebulę kroimy w piórka , złocimy na dużej patelni ( lub w garnku ) na mocno rozgrzanym oleju.

Dodajemy wątróbkę i smażymy kilka minut do miękkości.

Po usmażeniu solimy , a następnie miksujemy na gładką masę.

Do masy dodajemy ugotowaną kaszę i startą na grubych oczkach marchewkę.

Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką , a następnie wbijamy jajko i bardzo dokładnie mieszamy.

Formujemy zraziki , a następnie obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na wolnym ogniu na złoto.

Podajemy gorące – solo lub z sosem grzybowym!

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 09.11.2014 11:29
Fajny przepis;)
Hrabina w kuchni 08.11.2014 20:52
Podoba mi się pomysł.
Christopher 08.11.2014 20:46
Ciekawy przepis.
V_kuchareczka 08.11.2014 20:27
smakowicie się prezentują
Wafelek2601 08.11.2014 18:06
Wyglądają pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat