Zrazy z indyka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z indyka

    70 dag
  • por

    4 szt
  • bekon

    4 plasterki
  • cebulki dymki

    2-3 szt
  • pietruszka

    3 natki
  • żółtko

    1 szt
  • musztarda

    1 łyżka
  • gałka muszkatołowa cała

    1 szczypta
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • bulion

    1 szklanka
  • śmietana

    1 szklanka
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety opłukać, osączyć i pokroić na cztery płaty. Rozbić lekko tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Cebulę obrać i razem z natką posiekać drobniutko. Każdy płat posmarować musztardą, posypać, cebulą i natka pietruszki, przykryć plastrem bekonu, zwinąć, obwiązać nićmi na krzyż, oprószyć mąką. Pory umyć, osuszyć, białe części przeciąć wzdłuż i wyłożyć nimi wysmarowany tłuszczem rondel. Na porach ułożyć zrazy, podlać bilonem doprawionym gałką muszkatołową i pieprzem. Na każdy zrazik położyć plaster masła, wstaw do gorącego piekarnika i piec około 1 godziny. Do śmietany wbić żółtko, rozkłócić dodać sól i pieprz i polać nim zrazy, piec jeszcze 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kriso 03.01.2012 20:22
pychota
suzana 17.11.2011 15:05
tego właśnie szukałam:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat