Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy z indyka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z indyka 70 dag
por 4 szt
bekon 4 plasterki
cebulki dymki 2-3 szt
pietruszka 3 natki
żółtko jajek 1 szt
musztarda 1 łyżka
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1 szczypta
sok z cytryny 1 łyżeczka
bulion 1 szklanka
śmietana 1 szklanka
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy z indyka

Filety opłukać, osączyć i pokroić na cztery płaty. Rozbić lekko tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Cebulę obrać i razem z natką posiekać drobniutko. Każdy płat posmarować musztardą, posypać, cebulą i natka pietruszki, przykryć plastrem bekonu, zwinąć, obwiązać nićmi na krzyż, oprószyć mąką. Pory umyć, osuszyć, białe części przeciąć wzdłuż i wyłożyć nimi wysmarowany tłuszczem rondel. Na porach ułożyć zrazy, podlać bilonem doprawionym gałką muszkatołową i pieprzem. Na każdy zrazik położyć plaster masła, wstaw do gorącego piekarnika i piec około 1 godziny. Do śmietany wbić żółtko, rozkłócić dodać sól i pieprz i polać nim zrazy, piec jeszcze 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 03.01.2012 20:22
pychota
suzana 17.11.2011 15:05
tego właśnie szukałam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak