Zrazy z borowikami i suszonymi pomidoram

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bitki wołowe

    5 szt
  • bekon

    5 plastrów
  • kapusta włoska

    5 liści
  • borówki

    2 garstki
  • pomidory suszone w zalewie

    15 szt
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • mąka

    4 łyżki
  • olej do smażenia

  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • ziele angielskie

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zrazy z borowikami i suszonymi pomidoram foto
Suszone borowiki zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia obgotować w wodzie w której się moczyły (ok 15 minut). Odcedzić ale wywar zostawić
Krok 2 - Zrazy z borowikami i suszonymi pomidoram foto
Bitki wołowe opłukać i osuszyć. Liście kapusty włoskiej umyć i osuszyć. Wyciąć twarde części przekroić na pół. Na każdy kawałek mięsa układać plaster bekonu, można pominąć lub zastąpić boczkiem np, parzonym. Następnie układamy kapustę włoska, borowiki oraz pomidory suszone
Krok 3 - Zrazy z borowikami i suszonymi pomidoram foto
Zawijać. Spiąć wykałaczkami lub związać nitką. Obtaczać w mące wymieszanej z solą i pieprzem.
Krok 4 - Zrazy z borowikami i suszonymi pomidoram foto
Dobrze obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Zmniejszyć ogień i dolać ciepłej przegotowanej wody, tak aby sięgała połowy roladek. Dodać wywar z gotowanych grzybów, ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć przykrywką i dusić ok 1 godzinki
Krok 5 - Zrazy z borowikami i suszonymi pomidoram foto
Moje bitki były cieniutkie , więc taki czas zupełnie wystarczył aby mięso i kapusta były miękkie. Pod koniec doprawić do smaku wg upodobań. Sos można dodatkowo zagęścić. Podałam z ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
alaaa 05.06.2013 19:04
aż mi zapachniało tymi borowikami,roladki świetne
EmciaPichci 01.06.2013 21:22
mniam ;)))
IwonaDD 01.05.2013 21:07
mega apetyczne danie
artur7 02.03.2013 18:40
borowiki w takim wydanie mniam
cooleczka 25.02.2013 13:03
wyśmienite
Łucja 07.02.2013 22:52
pyszności :)
dwa pokoje z kuchnią 24.01.2013 20:17
o jaki ciekawy wsad, musze wyprobowac
DOROTA/PATI197799 24.01.2013 16:37
smaczne :)
miszelka 24.01.2013 16:14
piękne :)
Kuchareczka2 24.01.2013 14:36
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat