Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy z borowikami i suszonymi pomidoram

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bitki wołowe 5 szt
bekon 5 plastrów
kapusta włoska 5 liści
borówki 2 garstki
pomidory suszone w zalewie 15 szt
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
mąka 4 łyżki
olej do smażenia
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy z borowikami i suszonymi pomidoram

Kroki postępowania

1
Suszone borowiki zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia obgotować w wodzie w której się moczyły (ok 15 minut). Odcedzić ale wywar zostawić
Krok 1 - Zrazy z borowikami i suszonymi pomidoram foto
2
Bitki wołowe opłukać i osuszyć. Liście kapusty włoskiej umyć i osuszyć. Wyciąć twarde części przekroić na pół. Na każdy kawałek mięsa układać plaster bekonu, można pominąć lub zastąpić boczkiem np, parzonym. Następnie układamy kapustę włoska, borowiki oraz pomidory suszone
Krok 2 - Zrazy z borowikami i suszonymi pomidoram foto
3
Zawijać. Spiąć wykałaczkami lub związać nitką. Obtaczać w mące wymieszanej z solą i pieprzem.
Krok 3 - Zrazy z borowikami i suszonymi pomidoram foto
4
Dobrze obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Zmniejszyć ogień i dolać ciepłej przegotowanej wody, tak aby sięgała połowy roladek. Dodać wywar z gotowanych grzybów, ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć przykrywką i dusić ok 1 godzinki
Krok 4 - Zrazy z borowikami i suszonymi pomidoram foto
5
Moje bitki były cieniutkie , więc taki czas zupełnie wystarczył aby mięso i kapusta były miękkie. Pod koniec doprawić do smaku wg upodobań. Sos można dodatkowo zagęścić. Podałam z ziemniakami.
Krok 5 - Zrazy z borowikami i suszonymi pomidoram foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 05.06.2013 19:04
aż mi zapachniało tymi borowikami,roladki świetne
EmciaPichci 01.06.2013 21:22
mniam ;)))
IwonaDD 01.05.2013 21:07
mega apetyczne danie
artur7 02.03.2013 18:40
borowiki w takim wydanie mniam
cooleczka 25.02.2013 13:03
wyśmienite
Łucja 07.02.2013 22:52
pyszności :)
dwa pokoje z kuchnią 24.01.2013 20:17
o jaki ciekawy wsad, musze wyprobowac
DOROTA/PATI197799 24.01.2013 16:37
smaczne :)
miszelka 24.01.2013 16:14
piękne :)
Kuchareczka2 24.01.2013 14:36
pycha
Iwka 24.01.2013 13:44
ciekawe
Poison1988 24.01.2013 13:32
pyszne :) takie zraziki są najlepsze :)
Magda24 24.01.2013 13:28
pyszne mięsko
artur7 24.01.2013 13:12
mniam
Laila2786 24.01.2013 12:48
świetne
Renataj 24.01.2013 12:47
Wyglądają bardzo apetycznie.
Ola1984 24.01.2013 12:18
Uwielbiam takie zrazy. Mniam!
Anna133 24.01.2013 11:53
nie robiłam takich jeszcze ciekawe
babajaga1969 24.01.2013 11:45
super te zrazy i wyglądają apetycznie - smaczne :)
Ela6 24.01.2013 11:33
super
IwonaKa 24.01.2013 11:31
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak