Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy wołowe z jabłkiem na czarnym ryżu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

mięso wołowe 0,5 kg
jabłka 2
kabanos 2 sztuki
Musztarda francuska Prymat
Majeranek suszony Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
cebula czerwona
ryż czarny 250 gram

dodatkowo

olej do smażenia
mąka pszenna
kostka rosołowa

Porada

Roladki można podać z ziemniaczkami lub kluskami śląskimi polewając sosem.

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy wołowe z jabłkiem na czarnym ryżu

Kroki postępowania

1
Mięso kroimy na porcję i rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Przyprawiamy i wcieramy przyprawy w mięso. Na każdy plaster mięsa kładziemy łyżeczkę musztardy, rozcieramy. Układamy na mięsie kawałek jabłka ze skórką, kawałek kabanosa i plaster cebuli.
Krok 1 - Zrazy wołowe z jabłkiem na czarnym ryżu foto
2
Roladki zwięźle zawijamy i spinamy wykałaczkami tak aby nam mięso się nie rozpadło podczas obsmażania. następnie roladki obtaczamy w mące.
Krok 2 - Zrazy wołowe z jabłkiem na czarnym ryżu foto
3
Roladki układamy na rozgrzanym oleju. Obsmażamy na rumiany kolor około 15 minut. Dodajemy pokrojone jabłko z piramidkę ziołową lub kostką rosołową .Mięso zalewamy ciepłą wodą, zakrywając mięso i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy już odparuje nam woda to mięso pozostanie w sosie własnym. Wyjmujemy mięso ,a sos przecieramy przez sito ,aby uzyskać aksamitną konsystencję.
Krok 3 - Zrazy wołowe z jabłkiem na czarnym ryżu foto
4
1 litr wody zagotuj w garnku, dodaj pół łyżeczki soli i wsyp ryż. Gotuj do miękkości i przecedź po ugotowaniu przez sitko. Ugotowany ryż kładziemy na półmisek i układamy nasze zrazy i polewamy sosem.
Krok 4 - Zrazy wołowe z jabłkiem na czarnym ryżu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 25.01.2016 22:02
Bardzo były pyszne.
kuchcik89 25.01.2016 15:09
bardzo apetycznie się prezentują i z pewnością są pyszne :)
RenataZ-et 25.01.2016 11:02
świetne zrazy!
Ola1984 25.01.2016 10:17
Mniam, bardzo apetycznie wyglądają :)
Marta Ryżek-Kalkowska 24.01.2016 21:47
Oj były pyszne, a musztarda francuska w przekroju wyglądała rewelacyjnie.
JulkaTomeczek 24.01.2016 21:40
Wyglądają pysznie
joannaa24 24.01.2016 21:08
Bardzo apetyczne roladki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak