Zrazy wołowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

mięso

  • mięso wołowe

    0,8 kilogram
  • ogórek kiszony

    5 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • słonina

    0,2 kilogram
  • tłuszcz do smażenia

    1 sztuka
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta

sos

  • bulion wołowy

    1 litr
  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 listki
  • koncentrat pomidorowy

    1 słoiczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zrazy wołowe foto
Ogórki, słoninę i cebulę kroimy w słupki.Mięso wołowe, ja użyłam łopatki, kroimy na kotlety i rozbijamy cienko.
Krok 2 - Zrazy wołowe foto
Każdy z rozbitych kawałków mięsa, solimy i pieprzymy z każdej strony i układamy na nich po kawałku ogórka, słoniny i cebuli
Krok 3 - Zrazy wołowe foto
tak przygotowane mięso zawijamy w ruloniki i spinamy wykałaczkami tak aby nie rozwinęło się podczas smażenia
Krok 4 - Zrazy wołowe foto
|rozgrzewamy na patelni tłuszcz do smażenia i obsamżamy z każdej strony ruloniki z mięsa, a następnie wrzucamy je do gotującego się bulionu z zielem angielski i liściem laurowym, gotujemy około godziny sprawdzając od czasu do czasu twardość mięsa.
Krok 5 - Zrazy wołowe foto
Jeśli mięso jest już miękkie, dodajemy do bulionu w którym gotują się zrazy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy resztę pokrojonych w słupki ogórków (jeśli zostały). Gotujemy jeszcze około 5 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 23.02.2016 14:43
smakowicie przyrządzone zrazy
staropolanka5 22.06.2015 08:14
zrazy , mniam wszyscy w rodzinie je uwielbiają
Kejti 22.04.2014 12:29
Mniam,uwielbiam zrazy :-)
Laila2786 21.04.2014 11:09
co za pyszności
Krzysztof15 21.04.2014 10:19
pyszne zrazy
Jadwiga/Jaga85 20.04.2014 22:33
Dla mnie-REWELACJA!!!
Megg 20.04.2014 22:32
bardzo apetyczne zraziki
Ania84 20.04.2014 21:36
aż nabrałam ochoty na taki obiadek :)
adelajda 20.04.2014 19:08
wołowe zrazy są najlepsze :)
Grazyna0211 20.04.2014 19:07
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat