Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy wołowe

5.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zawijane zrazy wołowe to propozycja na uroczysty i świąteczny obiad. Danie jest sycące, kawałki mięsa soczyste i kruche. Dobierzcie do tego ulubione dodatki. 

Składniki:

Jak przygotować zrazy wołowe?

mięso wołowe 0,8 kilograma
ogórek kiszony 5 sztuk
cebula 1 sztuka
słonina 0,2 kilograma
tłuszcz do smażenia 1 sztuka
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Sos:

bulion wołowy 1 litr
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy wołowe

Jakie mięso przygotować na świąteczny obiad? Zrazy wołowe:

- dokładny opis przygotowania, 

- obiad dla całej rodziny,

- podawaj tak jak lubisz najbardziej, z ziemniakami lub kaszą.

Kroki postępowania

1
Ogórki, słoninę i cebulę kroimy w słupki.Mięso wołowe, ja użyłam łopatki, kroimy na kotlety i rozbijamy cienko.
Krok 1 - Zrazy wołowe foto
2
Każdy z rozbitych kawałków mięsa, solimy i pieprzymy z każdej strony i układamy na nich po kawałku ogórka, słoniny i cebuli
Krok 2 - Zrazy wołowe foto
3
tak przygotowane mięso zawijamy w ruloniki i spinamy wykałaczkami tak aby nie rozwinęło się podczas smażenia
Krok 3 - Zrazy wołowe foto
4
|rozgrzewamy na patelni tłuszcz do smażenia i obsamżamy z każdej strony ruloniki z mięsa, a następnie wrzucamy je do gotującego się bulionu z zielem angielski i liściem laurowym, gotujemy około godziny sprawdzając od czasu do czasu twardość mięsa.
Krok 4 - Zrazy wołowe foto
5
Jeśli mięso jest już miękkie, dodajemy do bulionu w którym gotują się zrazy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy resztę pokrojonych w słupki ogórków (jeśli zostały). Gotujemy jeszcze około 5 minut.
Krok 5 - Zrazy wołowe foto

Zrazy wołowe polecają się na świąteczny obiad. Ten przepis jest gwarancją pysznego obiadu, który posmakuje dużym i małym :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 23.02.2016 14:43
smakowicie przyrządzone zrazy
staropolanka5 22.06.2015 08:14
zrazy , mniam wszyscy w rodzinie je uwielbiają
Kejti 22.04.2014 12:29
Mniam,uwielbiam zrazy :-)
Laila2786 21.04.2014 11:09
co za pyszności
Krzysztof15 21.04.2014 10:19
pyszne zrazy
Jadwiga/Jaga85 20.04.2014 22:33
Dla mnie-REWELACJA!!!
Megg 20.04.2014 22:32
bardzo apetyczne zraziki
Ania84 20.04.2014 21:36
aż nabrałam ochoty na taki obiadek :)
adelajda 20.04.2014 19:08
wołowe zrazy są najlepsze :)
Grazyna0211 20.04.2014 19:07
smaczne danie
kasienka23 20.04.2014 18:05
pyszne zrazy!
Paolcia 20.04.2014 17:53
palce lizać :)
wwwiolka 20.04.2014 17:41
Bardzo dobre danie..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak