Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na zrazy:
-
wieprzowina
5 plastrów -
Musztarda sarepska Prymat
5 łyżek -
sól
5 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
5 szczypta -
ogórki kiszone
3 sztuka -
cebula
1 sztuka -
boczek wędzony
100 gramów -
kiełbasa śląska
2 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Zrazy wieprzowe z ogórkiem
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy delikatnie aby nie porobić dziur.
Rozbite plastry delikatnie oprószamy solą i pierzem, smarujemy musztardą.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę natomiast boczek wędzony, kiełbasę i ogórki kroimy w słupki.
Pokrojoną cebulę, boczek i ogórki układamy na każdym plastrze mięsa, następnie każdy plaster zwijamy w rulon i obwijamy nitką kuchenną lub wykałaczką.
Na głębszej dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy zrazy i podsmażamy z każdej strony, następnie zmniejszamy płomień ognia i smażymy zrazy do miękkości, obracając od czasu do czasu i podlewając ciepłą wodą.
Gdy zrazy są miękkie wyjmujemy na półmisek,studzimy i zdejmujemy nitkę kuchenną, a powstały sos zagęszczamy mąką i doprawiamy do smaku według uznania.
Podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.
Na 1 plaster rozbitego mięsa rozsmarowujemy łyżkę musztardy, oprószamy szczyptą soli i szczyptą pieprzu.![]()
Komentarze (8)