Zrazy wieprzowe z ogórkiem

Zrazy wieprzowe z ogórkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Zrazy z wieprzowiny to danie popularne w kuchni śląskiej. Jest wiele przepisów na ich przygotowanie. Danie to jest łatwe w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Podane z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą zaspokoją niejedno podniebienie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zrazy:

  • wieprzowina

    5 plastrów
  • musztarda sarepska

    5 łyżek
  • sól

    5 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    5 szczypta
  • ogórki kiszone

    3 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • boczek wędzony

    100 gramów
  • kiełbasa śląska

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy delikatnie aby nie porobić dziur.
Rozbite plastry delikatnie oprószamy solą i pierzem, smarujemy musztardą.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę natomiast boczek wędzony, kiełbasę i ogórki kroimy w słupki.
Pokrojoną cebulę, boczek i ogórki układamy na każdym plastrze mięsa, następnie każdy plaster zwijamy w rulon i obwijamy nitką kuchenną lub wykałaczką.

Na głębszej dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy zrazy i podsmażamy z każdej strony, następnie zmniejszamy płomień ognia i smażymy zrazy do miękkości, obracając od czasu do czasu i podlewając ciepłą wodą.

Gdy zrazy są miękkie wyjmujemy na półmisek,studzimy i zdejmujemy nitkę kuchenną, a powstały sos zagęszczamy mąką i doprawiamy do smaku według uznania.

Podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.

Bożena Matuszczyk
Na 1 plaster rozbitego mięsa rozsmarowujemy łyżkę musztardy, oprószamy szczyptą soli i szczyptą pieprzu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

13.12.2018 23:27
Dziękuję.;)

Kardamonovy

13.12.2018 19:43
Ależ piękna klasyka :).

Bożena Matuszczyk

30.11.2018 23:59
Ciekawie jeszcze ze skórką z chleba nie robiłam najwyższy czas spróbować.;)

Basiliana

30.11.2018 21:43
Pyszne roladki. Robię podobne, dodając jeszcze kawałek skórki z chleba razowego.

Bożena Matuszczyk

30.11.2018 10:27
Zapraszam jak najbardziej i czekam.;)

bietka

30.11.2018 08:50
Na taki obiadek to ja się wpraszam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat