Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy wieprzowe z ogórkiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Zrazy z wieprzowiny to danie popularne w kuchni śląskiej. Jest wiele przepisów na ich przygotowanie. Danie to jest łatwe w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Podane z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą zaspokoją niejedno podniebienie.

Składniki:

Na zrazy:

wieprzowina 5 plastrów
Musztarda sarepska Prymat 5 łyżek
sól 5 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 5 szczypta
ogórki kiszone 3 sztuka
cebula 1 sztuka
boczek wędzony 100 gramów
kiełbasa śląska 2 sztuki

Porada

Na 1 plaster rozbitego mięsa rozsmarowujemy łyżkę musztardy, oprószamy szczyptą soli i szczyptą pieprzu.

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy wieprzowe z ogórkiem

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy delikatnie aby nie porobić dziur.
Rozbite plastry delikatnie oprószamy solą i pierzem, smarujemy musztardą.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę natomiast boczek wędzony, kiełbasę i ogórki kroimy w słupki.
Pokrojoną cebulę, boczek i ogórki układamy na każdym plastrze mięsa, następnie każdy plaster zwijamy w rulon i obwijamy nitką kuchenną lub wykałaczką.

Na głębszej dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy zrazy i podsmażamy z każdej strony, następnie zmniejszamy płomień ognia i smażymy zrazy do miękkości, obracając od czasu do czasu i podlewając ciepłą wodą.

Gdy zrazy są miękkie wyjmujemy na półmisek,studzimy i zdejmujemy nitkę kuchenną, a powstały sos zagęszczamy mąką i doprawiamy do smaku według uznania.

Podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:21
Dobre.
gusia1000 20.07.2019 20:20
Dobre.
Bożena Matuszczyk 13.12.2018 23:27
Dziękuję.;)
Kardamonovy 13.12.2018 19:43
Ależ piękna klasyka :).
Bożena Matuszczyk 30.11.2018 23:59
Ciekawie jeszcze ze skórką z chleba nie robiłam najwyższy czas spróbować.;)
Basiliana 30.11.2018 21:43
Pyszne roladki. Robię podobne, dodając jeszcze kawałek skórki z chleba razowego.
Bożena Matuszczyk 30.11.2018 10:27
Zapraszam jak najbardziej i czekam.;)
bietka 30.11.2018 08:50
Na taki obiadek to ja się wpraszam :)
Bożena Matuszczyk 11.01.2022 16:56
Dziękuję za wszystkie komentarze.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak