Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy nelsońskie
Wołowinę pokroić w cienkie plastry, rozbić tłuczkiem do mięsa, posypać pieprzem. Bitki obsmażyć na maśle/oleju z obu stron, aż się zrumienią, po podsmażeniu posolić.
Cebulę obrać i pokroić w plastry. Boczniaki przepłukać pod bieżącą wodą, pokroić w paski.
W rondlu rozgrzać masło/olej, dodać grzyby i cebulę, posolić, dusić ok. 10 minut. Dodać mięso, podlać trochę wodą, dodać kostkę grzybową i dusić, aż mięso będzie prawie miękkie. Dodać śmietanę i wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, na przemian z zawartością rondla (mięso, cebula, grzyby), polać pozostałym z duszenia sosem. Naczynie nakryć przykrywką lub folią aluminiową.
Zapiekać w piekarniku przez 30-40 minut, w temperaturze ok. 160-170oC .
Podawać na ciepło.
Smacznego :)