Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy nelsońskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wołowe 300 g
ziemniaki 1,5 kg
cebula 4 szt.
boczniaki 250 g
kostka rosołowa 1 szt.
śmietana 250 ml
masło do smażenia
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy nelsońskie

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie. Przestudzić, obrać i pokroić w plastry.

Wołowinę pokroić w cienkie plastry, rozbić tłuczkiem do mięsa, posypać pieprzem. Bitki obsmażyć na maśle/oleju z obu stron, aż się zrumienią, po podsmażeniu posolić.

Cebulę obrać i pokroić w plastry. Boczniaki przepłukać pod bieżącą wodą, pokroić w paski.

W rondlu rozgrzać masło/olej, dodać grzyby i cebulę, posolić, dusić ok. 10 minut. Dodać mięso, podlać trochę wodą, dodać kostkę grzybową i dusić, aż mięso będzie prawie miękkie. Dodać śmietanę i wymieszać.

W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, na przemian z zawartością rondla (mięso, cebula, grzyby), polać pozostałym z duszenia sosem. Naczynie nakryć przykrywką lub folią aluminiową.

Zapiekać w piekarniku przez 30-40 minut, w temperaturze ok. 160-170oC .

Podawać na ciepło.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 30.04.2016 04:45
Super pomysł :)
norweska20 30.04.2016 00:08
smakowita propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak