Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy kawalerskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zrazówki wołowej 1/2 kg
masła 8 dag
cebule 3 szt
bułka 1 szt
jajko 1 szt
mąki 3 dag
ziela angielskiego 6 ziaren
zwykłego pieprzu 6 ziaren
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/16 litra
rosołu 1/2 litra
Liść laurowy suszony Prymat 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy kawalerskie

Mięso usiecz albo zemlij, z cebulą usmażoną tudzież z bułą namoczoną i wyciśniętą pospołu; jajo dodaj, posolić musisz, popieprzyć możesz. Wyrób dobrze. Na osiem części równych podzielić zechciej, wygładź potym, bułą tartą obsyp, na gorącym tłuszczu smaż, na wsze strony obracaj przy tym. Skoro zaś zrazy usmażone będą, wnet je na talerz ciśnij. Do tłuszczu, który ci się ostał jeszcze, trzy deka mąki wsyp, a zasmaż; posiekaną cebulę weń gichnij, pomerdaj chwilę, aż miękka się stanie; rosołem podlej. Karmelu kilka kropel odrzuć, usmażone zrazy włóż. Zważ, iż sosu tyle być winno, żeby zrazy w całości pokrywał; tak pół godziny gotujże. Na stół podawając, zrazy na salaterkę włóż. Sos przecedzić racz. Kaszę albo ziemniaki i kapustę osobno dawaj. Najlepsze zrazy z mięsa wołowego są, ale jeśli je pół na pół z wieprzowym zmieszasz.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak