Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zraziki z mielonej łopatki.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 80 dag
boczek wędzony 10 dag
ogórki małosolne 5 sztuk
sól do smaku
jajko 1 sztuka
cebula biała 1/2 sztuki
mąka 6 łyżek
woda 2,5 szklanki
tłuszcz do smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zraziki z mielonej łopatki.

Kroki postępowania

1
Mięso mielone wrzucamy do miski. Dodajemy jajko, łyżeczkę soli oraz trochę pieprzu. Ogórki kroimy w plasterki lub w kostkę, cebule i boczek również kroimy w kostkę i odstawiamy.
Krok 1 - Zraziki z mielonej łopatki. foto
2
Wymieszane mięso mielone rozkładamy na dłoni i układamy ogórka, trochę cebuli i boczku a następnie zwijamy w rulon.
Przygotowane zraziki obtaczamy lekko w mące. (do tego potrzeba ok 5 łyżek).
Krok 2 - Zraziki z mielonej łopatki. foto
3
Mięso smażymy na patelni lub w garnku (jeśli chcemy zrobić sos).
Do usmażonych zrazików dodajemy 2 szklanki wody. Ale zanim dodamy wodę w szklance mieszamy czubatą łyżkę mąki z pół szklanką wody.
Gdy woda w garnku się zagotuje wrzucamy mąkę i mieszamy energicznie.
Możemy odrobinę posolić.
Krok 3 - Zraziki z mielonej łopatki. foto
4
Zraziki podajemy z buraczkami lub letnimi warzywami.
Smacznego!
Krok 4 - Zraziki z mielonej łopatki. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 23.08.2013 21:06
Takie mięsko na obiad to bym zjadła.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak