Żółte risotto z kurczakiem i cukinią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż arborio

    1 szklanka
  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • cukinia

    25 dag
  • cebula

    1/2 mała
  • wino białe

    1 szklanka
  • olej rzepakowy

  • masło klarowane

    1 łyżka
  • sól

  • szczypiorek

  • parmezan starty

  • rosół z kurczaka

    4 szklanka
  • Mieszanka:

    1 szklanka
  • groszek

    1 szklanka
  • marchew

    1 szklanka
  • kurkuma

    1 łyżeczka czubata
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żółte risotto z kurczakiem i cukinią foto
Cebulę obieramy, drobno kroimy. Wrzucamy na 2-3 łyżki rozgrzanego oleju i gdy się zeszkli, dodajemy ryź. Po 2-3 minutach wlewamy wino.
Krok 2 - Żółte risotto z kurczakiem i cukinią foto
Na drugiej patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiano pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka. Ściągamy na talerz i doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię dokładnie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy miękki miąższ. Kroimy na ćwiartki talarków i podsmażamy na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy kurczaka. Gdy ryż wciągnie wino, wlewamy do niego szklankę bulionu i mieszamy. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty podlewamy kolejną szklanką bulionu, a następnie jeszcze jedną i gdy i ten zostanie wchłonięty dodajemy podsmażonego kurczaka.
Krok 3 - Żółte risotto z kurczakiem i cukinią foto
Podlewamy ostatnią szklanką wywaru, następnie dodajemy cukinię, groszek z marchewką oraz kurkumę. Gdy cały bulion zostanie wchłonięty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy masło klarowane i dokładnie mieszamy, aby oblepiło nam ryż.
Krok 4 - Żółte risotto z kurczakiem i cukinią foto
Risotto nakładamy na talerz, posypujemy parmezanem lub zwykłym żółtym serem i lekko mieszamy. Przybieramy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rybka 05.04.2017 13:59
Z pewnością pyszne:)
emeslive 02.09.2012 19:38
Apetyczne danie, podoba mi się!
elka4621 16.08.2012 21:10
pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat