Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żółte kluski twarogowe z jabłkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Kluski

ser twarogowy 20 dag
jajko 1 duże
mąka pszenna 3 dag
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
kurkuma 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 1/2 łyżeczki ( płaska)

Sos

jabłko 1
syrop klonowy 2 łyżki
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Żółte kluski twarogowe z jabłkami

Kroki postępowania

1
Jabłko obieramy kroimy w drobne cząstki. Wykładamy na patelnię , podlewamy syropem klonowym i kilka minut podgrzewamy na małym ogniu.
Krok 1 - Żółte kluski twarogowe z jabłkami foto
2
Jajko rozbijamy , białko ubijamy na pianę , żółtko dodajemy do twarogu roztartego z cukrem waniliowym.
Twaróg mieszamy , następnie dodajemy mąkę i ubite białko, kurkumę i cynamon.
Delikatnie mieszamy składniki.
Krok 2 - Żółte kluski twarogowe z jabłkami foto
3
Z przygotawanej masy formować kluseczki i wkładać do osolonej wrzącej wody.
Gotować kilka minut od wypłynięcia.
Na patelnię z jabłkami wlać 3-5 łyżek wody spod gotowania klusek, zagotować.
Tym sosem polewać kluski.
Krok 3 - Żółte kluski twarogowe z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak