Żółta fasolka szparagowa z ziołami i śmietaną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółta fasolka szparagowa

    800 g
  • szalotka

    4 szt
  • gęsta śmietana

    200 ml
  • żółtka jaj

    2 szt
  • masło

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • szczypior

    1 pęczek
  • rozmaryn

    kilka listków
  • sok z cytryny

    z 1/2 cytryny
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolkę umyć, obrać poodcinać koniuszki i ew. występujące łyko.
Gotować w osolonej wodzie do miękkości.
Gdy fasolka się gotuje rozgrzać na patelni masło, wrzucić na nie posiekane szalotki i zeszklić.
Dodać 100 ml śmietany, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową ( do smaku).
Do tego sosu wrzucić ugotowaną i odcedzoną fasolkę, wymieszać wszystko na patelni i chwile podgrzewać. Śmietanę wymieszać z żółtkami i lekko osolić.
Następnie zdjąć z ognia, dodać posiekane zioła i resztę śmietany wymieszanej z żółtkami i solą.
Jeszcze przez moment podgrzewać - ale nie gotować, by nie ścięły nam się żółtka- i na koniec doprawić sokiem z cytryny.
Możemy podawać z grzanką lub z ziemniakami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 12.10.2012 08:50
musi być smaczna
ben-ka 20.10.2010 11:39
Ciekawy przepis:)
SmacznaPyza 15.09.2010 20:04
tak fasolki nigdy nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat