Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żołądki w sosie śmietanowym

5.0
(31)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żołądki drobiowe 1 kilogram
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
por 1 sztuka
śmietana 18% 400 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Żołądki w sosie śmietanowym

Żołądki oczyścić, zalać wodą i gotować 20 minut. Po tym czasie wodę wylać zalać świeżą i gotować na małym ogniu do miękkości. Następnie żołądki odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.

Marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por posiekać w piórka. Warzywa zalać wodą i zagotować do miękkości.

Śmietanę wymieszać z odrobiną ciepłej wody i dodać do warzywa, dodać również pokrojone żołądki. Gotować do momentu aż śmietana zgęstnieje, stale mieszając. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Podawać z kaszą lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 23.01.2015 14:49
smaczny obiadek
Futka 12.01.2015 13:04
Przepyszna propozycja :)
R'n'G Kitchen 11.12.2014 08:39
Przepyszne ,mniam!
w mojej kuchni 11.12.2014 06:04
takie potrawy bardzo lubię...
IKrakowianka 10.12.2014 18:05
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak