Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żołądki w śmietanowo koperkowym sosie

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żołądki drobiowe 500 g
cebula 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
śmietana 200 ml
mąka 1 łyżka
sól
pieprz
Papryka ostra mielona Prymat
koperek 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Żołądki w śmietanowo koperkowym sosie

Kroki postępowania

1
Żołądki oczyszczamy i myjemy. Wrzucamy je na wrzątek. Dodajemy liście laurowe i gotujemy pod przykryciem ponad godzinę, aż będą miękkie. Następnie odcedzamy je i studzimy.
Krok 1 - Żołądki w śmietanowo koperkowym sosie foto
2
Cebule obieramy i kroimy w piórka wrzucamy do rondelka, przyprawiamy solą i podlewamy 2 łyżkami wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości.
Krok 2 - Żołądki w śmietanowo koperkowym sosie foto
3
Następnie dorzucamy do niej pokrojone żołądki, mieszamy i jeszcze całość dusimy przez 10 minut.
Krok 3 - Żołądki w śmietanowo koperkowym sosie foto
4
W kubku mieszamy śmietanę z mąką i odrobiną wody. Zalewamy nią żołądki z cebulą, energicznie mieszając.
Krok 4 - Żołądki w śmietanowo koperkowym sosie foto
5
Sos przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.
Krok 5 - Żołądki w śmietanowo koperkowym sosie foto
6
Na sam koniec wrzucamy posiekany koperek, dokładnie mieszamy i zdejmujemy sos z gazu.
Krok 6 - Żołądki w śmietanowo koperkowym sosie foto
7
Taki sos śmietanowo koperkowy na żołądkach podałam do ziemniaków, ale możemy podać go również z makaronem bądź kaszami.
Krok 7 - Żołądki w śmietanowo koperkowym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 17.06.2015 08:49
lubię żołądki w takim sosie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak