Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żołądki w marchewkowo-koperkowym sosie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żołądki drobiowe 1 kg
marchew 1 szt.
cebula biała 1 szt.
koperek 1 pęczek
masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
bulion warzywny 0,5 litra
kwaśna śmietana 5 łyżek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
cukier kryształ do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żołądki w marchewkowo-koperkowym sosie

Żołądki dokładnie myjemy, dzielimy na mniejsze części. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy. Zalewamy ponownie wodą i gotujemy do miękkości (o. 1,30 h). W tym czasie przygotowujemy sos. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na patelni na łyżce masła. Opruszamy mąką i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy posiekany drobno koperek i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ugotowane żołądki łączymy z sosem. Podajemy z ziemniakami, bądź jako samodzielne danie z kromką chleba.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 14.09.2016 12:03
Lubię takie swojskie dania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak