Przepis i sposób przygotowania na: Żołądki indycze z musem jabłkowym, boczniakami i imbirem
Żołądki oczyściłem, przekroiłem na ćwiartki, zalałem bulionem na 30 minut, a potem gotowałem na wolnym ogniu z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego do czasu, aż były miękkie.
Na patelni rozgrzałem olej, na nim zrumieniłem posiekane cebule, dodałem pokrojone w paski boczniaki, miód i posiekany czosnek. Doprawiłem sosem sojowym i pieprzem. Podgotowane żołądki pokroiłem na małe kawałki, dodałem do cebuli, smażyłem ok. 3 minuty. Zalałem bulionem z gotowania, dodałem jabłka starte na mus, lubczyk i starty imbir. Dusiłem jeszcze 30 min.
5 minut przed końcem dodałem koncentrat, doprawiłem odrobiną gałki, świeżo mielonym pieprzem i solą.
Podałem z kaszą gryczaną, ogórkiem konserwowym i marynowana papryką.