Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żołądki indycze z musem jabłkowym, boczniakami i imbirem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Takie połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę. A mus jabłkowy zapewne nie ostatni raz wykorzystany zostanie w potrawach.

Składniki:

Składniki:

żołądki indycze 600 gramów
bulion drobiowy 1 litr
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 3 sztuki
olej słonecznikowy 3 łyżki
cebule 2 sztuki
boczniaki 200 gramów
miód płynny 1 łyżka
sos sojowy jasny 4 łyżki
ząbek czosnku 1 sztuka
jabłka kwaśne 2 sztuki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Żołądki indycze z musem jabłkowym, boczniakami i imbirem

Żołądki oczyściłem, przekroiłem na ćwiartki, zalałem bulionem na 30 minut, a potem gotowałem na wolnym ogniu z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego do czasu, aż były miękkie.

Na patelni rozgrzałem olej, na nim zrumieniłem posiekane cebule, dodałem pokrojone w paski boczniaki, miód i posiekany czosnek. Doprawiłem sosem sojowym i pieprzem. Podgotowane żołądki pokroiłem na małe kawałki, dodałem do cebuli, smażyłem ok. 3 minuty. Zalałem bulionem z gotowania, dodałem jabłka starte na mus, lubczyk i starty imbir. Dusiłem jeszcze 30 min.

5 minut przed końcem dodałem koncentrat, doprawiłem odrobiną gałki, świeżo mielonym pieprzem i solą.

Podałem z kaszą gryczaną, ogórkiem konserwowym i marynowana papryką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak