Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zmysłowy sernik na zimno

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa owocowa:
maliny świeże 350 gram
cukinia żółta 200 gram
jabłka 3
woda 1,5 szkl
cukier 3/4 szkl
budynie śmietnkowe 3
serki homogenizowane 600 gram
cukier puder 0,5 szkl
masło 0,5
mleko 0.5 szkl
jajko 2
DODATKOWO:
biszkopty okrągłe 150 gram
galaretka agrestowa 1
galaretka brzoskwiniowa 1
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zmysłowy sernik na zimno

Kroki postępowania

1
Pomysł na ciasto jest własny :) Masę serową stosowałam już do innych ciast, ale mase owocową - warzywną robiłam po raz pierwszy i do samego końca nie miałam pewności czy wyjdzie dobrze, jednak ciasto okazało się być na prawdę smaczne :)
Krok 1 - Zmysłowy sernik na zimno foto
2
Cukinię obieramy ze skorki, wydrążamy z niej środek i odmierzamy podaną wagę - kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i kroimy w niewielkie cząstki. Maliny przebieramy.
Krok 2 - Zmysłowy sernik na zimno foto
3
Do malaksera wlewamy wodę, przekładamy pokrojone owoce i cukinię i miksujemy do czasu aż zrobi się jednolity mus.
Krok 3 - Zmysłowy sernik na zimno foto
4
Odmierzamy 5 szklanek musu (ja miałam idealnie, jednak jeśli jest za mało to dopełniamy wodą z kranu, a jeśli jest zbyt dużo, to wystarczy dosłodzić i wypić nadmiar jako zdrowy napój ).
Krok 4 - Zmysłowy sernik na zimno foto
5
4 szklanki musu wlewamy do garnka i nastawiamy na gaz, w pozostałym soku rozpuszczamy budynie i wlewamy je na gotujący się mus, wsypujemy cukier i mieszamy do czasu aż zgęstnieje. Zaraz po ugotowaniu wlewamy do tortownicy, którą wczesniej wykładamy biszkoptami.
Krok 5 - Zmysłowy sernik na zimno foto
6
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, gdy sie połaczą dodajemy jajka i dalej miksujemy, a następnie stopniowo dodajmy serki homo i miksujemy na wolnych obrotach. Zelatynę rozpuszczamy w 1/3szklance wrzątku i łączmy z gorącym mlekiem, stopniowo wlewamy do masy serowej.
Krok 6 - Zmysłowy sernik na zimno foto
7
Połowę masy wylewamy na stężały budyń owocowe i wstawiamy na ok.7 minut do zamrażalnika, następnie wlewamy chłodną galaretkę agrestową rozpuszczoną w niepełnych 2 szklankach wody i ponownie wkładamy do zamrazalnika. Analogicznie układamy kolejną wasrtwę masy serowej i brzoskwiniowej galaretki.
Krok 7 - Zmysłowy sernik na zimno foto
8
schłodzone ciasto kroimy - pyszne!!
Krok 8 - Zmysłowy sernik na zimno foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 03.06.2015 14:24
swietne polaczenie z cukinia
Klausia 25.01.2013 17:51
cukinii na słodko jeszcze nie jadłam, pora spróbować :)
andzelika
andzelika 09.09.2012 15:03
pysznie
Małgorzata106 30.08.2012 20:46
super
Beatris 28.08.2012 16:29
Ostatnio bardzo polubiłam "cukiniowe" słodkości.
GOSIA18 28.08.2012 16:12
z cukinią to coś ciekawego
Agnieszka_B 28.08.2012 15:06
Kolorowo i pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak