Złoty sernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Spód:

  • masło

    50 g
  • sernik

  • margaryna

    250 g
  • cukier

    0,5 szklanka
  • jajko

    1 szt
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • Polewa:

  • margaryna

    125 g
  • mleko

    3 łyżka
  • ciemne kakao

    2 łyżka
  • cukier puder

    2 łyżka
  • mleko w proszku

    2 łyżka
  • do ozdobienia

  • jadalny złoty proszek

    0,5 łyżeczki
  • twaróg

    1 (na sernik)
  • herbatniki czekoladowe

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Złoty sernik foto
Pokruszone ciasteczka czekoladowe mieszamy z roztopionym masłem i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym odstawiamy do wystudzenia.
W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy do niej cukier, twaróg, jajko oraz budyń (sam proszek).

Mieszamy do połączenia składników i doprowadzamy do zagotowania.

Cały czas mieszając gotujemy ok.2-3 minuty.

Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Następnie wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach.

Upieczony sernik odstawiamy do lodówki na noc.
Krok 2 - Złoty sernik foto
Na następny dzień przygotowujemy polewę.

W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy mleko, cukier puder i kakao dokładnie łącząc składniki. Mieszamy przez chwilę nie doprowadzając do zagotowania.

Po zdjęciu z ognia dodajemy mleko w proszku i energicznie i dokładnie mieszamy.

Polewę wylewamy na wystudzony sernik i odstawiamy do zastygnięcia.
Krok 3 - Złoty sernik foto
Zastygniętą polewę posypujemy złotym proszkiem.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dwa pokoje z kuchnią 12.01.2013 15:17
ale wygląda! pyszności!!
IwonaKa 11.01.2013 13:22
smaczny serniczek,uwielbiam takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat