Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złoty sernik

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:
masło 50 g
sernik
margaryna 250 g
cukier 0,5 szklanka
jajko 1 szt
budyń śmietankowy 1 opakowanie
Polewa:
margaryna 125 g
mleko 3 łyżka
ciemne kakao 2 łyżka
cukier puder 2 łyżka
mleko w proszku 2 łyżka
do ozdobienia
jadalny złoty proszek 0,5 łyżeczki
twaróg 1 (na sernik)
herbatniki czekoladowe 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Złoty sernik

Kroki postępowania

1
Pokruszone ciasteczka czekoladowe mieszamy z roztopionym masłem i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym odstawiamy do wystudzenia.
W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy do niej cukier, twaróg, jajko oraz budyń (sam proszek).

Mieszamy do połączenia składników i doprowadzamy do zagotowania.

Cały czas mieszając gotujemy ok.2-3 minuty.

Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Następnie wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach.

Upieczony sernik odstawiamy do lodówki na noc.
Krok 1 - Złoty sernik foto
2
Na następny dzień przygotowujemy polewę.

W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy mleko, cukier puder i kakao dokładnie łącząc składniki. Mieszamy przez chwilę nie doprowadzając do zagotowania.

Po zdjęciu z ognia dodajemy mleko w proszku i energicznie i dokładnie mieszamy.

Polewę wylewamy na wystudzony sernik i odstawiamy do zastygnięcia.
Krok 2 - Złoty sernik foto
3
Zastygniętą polewę posypujemy złotym proszkiem.

Smacznego :)
Krok 3 - Złoty sernik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 12.01.2013 15:17
ale wygląda! pyszności!!
IwonaKa 11.01.2013 13:22
smaczny serniczek,uwielbiam takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak