Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złoto Jesieni

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja BISZKOPT: 6 szt
cukier 15 dag
mąka pszenna 15 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 30% MASA ŚMIETANOWA: 1 litr
Żelatyna wieprzowa Prymat adekwatna do ilości śmietany
masa krówkowa DODATKOWO: 1 puszka
słonecznik łuskany 1,5 szkl
cukier 5 łyżka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Złoto Jesieni

Biszkopt:
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wylewamy na średniej wielkośći blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 160 st. C z termoobiegiem. Gdy biszkopt wystygnie przekrawamy go na dwa placki.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Przestudzamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy żelatynę i jeszcze trochę miksujemy by zelatyna dobrze rozprowadziła się w śmietanie. Masę śmietanową wykladamy na pierwszy biszkopt i przykrywamy drugim lekko dociskając. Odstawiamy w chłodne miejsce by śmietana stężała.

Gdy masa już stężeje smarujemy biszkopt masą krówkową. Słonecznik prażymy z cukrem na łyżce masła pilnując by karmel i słonecznik nie spaliły się. Lekko przestudzamy i posypujemy ciasto.

*Zwróćmy uwagę czy nasza masa kajmakowa nie jest za gęsta. Jeśli widzimy, że możemy mieć trudności z jej rozsmarowaniem to wcześniej wkładamy puszkę do gorącej wody. Po otwarciu mieszamy zawartość.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

viperek2012
viperek2012 10.02.2014 18:15
wygląda apetycznie.
cukiereczek 02.12.2013 17:09
wspaniałe ciasto
patryska76 02.12.2013 16:55
Aż ślinka cieknie ;) Z pewnością pyszne ciacho ;-)
idealme 02.12.2013 16:40
prawdziwa jesień na talerzu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak