Przepis i sposób przygotowania na: Złoto Jesieni
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wylewamy na średniej wielkośći blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 160 st. C z termoobiegiem. Gdy biszkopt wystygnie przekrawamy go na dwa placki.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Przestudzamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy żelatynę i jeszcze trochę miksujemy by zelatyna dobrze rozprowadziła się w śmietanie. Masę śmietanową wykladamy na pierwszy biszkopt i przykrywamy drugim lekko dociskając. Odstawiamy w chłodne miejsce by śmietana stężała.
Gdy masa już stężeje smarujemy biszkopt masą krówkową. Słonecznik prażymy z cukrem na łyżce masła pilnując by karmel i słonecznik nie spaliły się. Lekko przestudzamy i posypujemy ciasto.
*Zwróćmy uwagę czy nasza masa kajmakowa nie jest za gęsta. Jeśli widzimy, że możemy mieć trudności z jej rozsmarowaniem to wcześniej wkładamy puszkę do gorącej wody. Po otwarciu mieszamy zawartość.