Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Złote mleko

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Złote mleko to mikstura, której wyjątkowy smak docenicie szczególnie jesienią i zimą. Dodatek kurkumy jest tutaj obowiązkowy, ponieważ to jej zawdzięczamy tak wyjątkowy, złoty kolor napoju. Przygotowujcie je i pijcie na zdrowie!

Składniki:

Jak przygotować złote mleko?

mleko
250 ml
Kurkuma mielona Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
masło
1 łyżeczka
miód
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Złote mleko

Złote mleko to napój, który warto przygotować w sezonie, kiedy chcemy uchronić się przed przeziębieniem. Przygotowuje się je na bazie mleka lub napoju roślinnego, a następnie wzbogaca wyjątkowo aromatycznymi i korzennymi przyprawami takimi jak cynamon, kurkuma czy pieprz czarny. Dodatek łyżeczki masła sprawia, że mleko jest bardzo kremowe i wyjątkowe w smaku. 

1. Mleko podgrzewaj w rondelku. 

2. W międzyczasie dodaj przyprawy: Kurkumę, Pieprz mielony oraz Cynamon Prymat. 

3. Dodaj łyżeczkę masła i dosłodź całość miodem. 

4. Doprowadź do wrzenia. 

5. Gorące, złote mleko przelej do wysokiej szklanki. Gotowe! 

Złote mleko to napój, który rozgrzewa, dlatego warto wypić go jesiennym lub zimowym wieczorem. Smakuje wyjątkowo dobrze i jest świetną alternatywą dla mleka z czosnkiem, które u niektórych wywołuje złe wspomnienia. Złote mleko jest bardzo smaczne, dlatego koniecznie musicie go spróbować! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak