Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złociste paluchy mleczne

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mleko 250 ml
brązowy cukier 50 g
masło 2 łyżki
drożdże świeże 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Złociste paluchy mleczne

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać do miski, wlać letnie mleko, wkruszyć drożdże. Dodać cukier. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Na koniec dodać wiórki masła. Zagniatać tak długo, aż masło się rozpuści.

Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Złociste paluchy mleczne foto
2
Następnie ponownie zagnieść ciasto, uformować około 15 podłużnych, małych paluchów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2 - Złociste paluchy mleczne foto
3
Ponacinać na ukos w trzech miejscach.
Krok 3 - Złociste paluchy mleczne foto
4
Piec ok. 20minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce
Krok 4 - Złociste paluchy mleczne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 17.11.2013 09:22
Smakowite bułeczki ;-)
monisia1977 17.11.2013 09:13
super wyglądaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak