Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złocista nalewka z pigwy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pigwa 1 kg
spirytus 0,5 l
woda 200 ml
miód szkl
cukier 1,5 szkl
woda 350 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Złocista nalewka z pigwy

Pigwę myjemy ,kroimy na 4 części i wydrążamy gniazda niesienne. Owoce przekładamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem rozcieńczonym z 200ml wody. Odstawiamy na 5 tygodni i codziennie lekko wstrząsamy słoikiem. Pigwę odcedzamy na sitku.Po tym czasie gotujemy syrop z 350 ml wody, cukru i miodu. Odstawiamy do wystygnięcia. Sok z pigwy przelewamy przez gęste sitko i dodajemy zimny syrop. Mieszamy i przelewamy do karafki. Odstawiamy na 8 tygodni w ciemne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JulkaTomeczek 28.08.2015 14:57
Tylko kieliszków nie mam do tej karafki trzeba kupić
RenataZ-et 28.08.2015 11:05
pyszna naleweczka!
bertpvd 28.08.2015 09:27
piękna karafka i super przepis
Futka 28.08.2015 08:24
Świetna, aromatyczna i smakowita naleweczka :)
Mniam 28.08.2015 07:46
Bardzo lubię tą nalewkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak