Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złocista nalewka lipowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kwiaty lipy 60 szt
cukier 1 szklanka
pigwa 1 szt
wódka 0,75 l

Przepis i sposób przygotowania na: Złocista nalewka lipowa

W tym roku zrobiłam nalewkę z kwiatów lipy na dwa sposoby i połączyłam w jedną.
Zerwać świeże kwiaty lipy razem z przylistkami, nie myć delikatnie usunąć jeśli są w nich jakieś owady. 30 kwiatów zalać 0,5 litra wódki i dodać do nich posiekaną drobno pigwę.
Pozostałe 30 kwiatków zalać syropem z cukru- szklankę cukru zalać dwoma szklankami wrzątku, rozmieszać i wystudzić.
Kwiaty zalane wódką trzymać 3 tygodnie w ciemnym, raczej chłodnym miejscu. Kwiaty zalane syropem trzymać 5-7 dni w chłodnym miejscu a potem dolać do nich 0,25 l wódki.
Po trzech tygodniach obie nalewki przecedzić i zlać razem. Po tygodniu można już degustować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 11.06.2013 21:27
Samo zdrowie :-)
MAR3STA 05.11.2012 17:24
co to by była nalewka bez ,,kopa", super;)
Anna169Hosz 05.11.2012 13:59
Smakuje super, tylko trochę "kopie":)
parysek10 03.11.2012 18:06
musi smakować obłędnie
kasienka23 03.11.2012 18:01
zdrowa :)
Dorota59 03.11.2012 17:40
chętnie spróbowałabym
Adamorek 03.11.2012 17:36
zdrowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak