Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złocista karkówka pieczona w marynacie miodowo-musztardowej

5.0
(55)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

karkówka wieprzowa 1,5 kg (bez kości)
cebula biała 3 sztuki
ząbki czosnku 5 sztuk
sól i pieprz

Marynata

miód płynny 5 łyżeczek
Musztarda chrzanowa Prymat 4 łyżeczki
olej słonecznikowy 4 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Złocista karkówka pieczona w marynacie miodowo-musztardowej

Kroki postępowania

1
1. Karkówkę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Ząbki czosnku przekrawamy na połowy. Na mięsie robimy nacięcia nożem i wciskamy w nie czosnek. Mięso nacieramy solą i pieprzem z obu stron.
Krok 1 - Złocista karkówka pieczona w marynacie miodowo-musztardowej foto
2
2. Składniki marynaty mieszamy ze sobą.
Krok 2 - Złocista karkówka pieczona w marynacie miodowo-musztardowej foto
3
3. Cebulę kroimy w talarki.
Krok 3 - Złocista karkówka pieczona w marynacie miodowo-musztardowej foto
4
4. Mięso dokładnie nacieramy marynatą. Pod spodem i na wierzchu układamy talarki z cebulki. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Krok 4 - Złocista karkówka pieczona w marynacie miodowo-musztardowej foto
5
5. Po tym czasie mięso układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową (razem z cebulką). Pieczemy około 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Krok 5 - Złocista karkówka pieczona w marynacie miodowo-musztardowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 25.05.2015 01:33
pyszne mięsko do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak