Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
schab bez kości
1,4 kg -
czosnek
2 ząbki -
oregano świeże
3 gałązki -
cukier brązowy
3 łyżki -
olej sezamowy
2 łyżki -
masło
1 łyżka -
sól
1 łyżka -
pikantna mieszanka pieprzów
½ łyżki -
Owoc jałowca cały Prymat
kilka szt. -
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt. -
tymianek
4 (świeży) -
cebula
5 szt. -
Ziele angielskie całe Prymat
6 ziaren
Przepis i sposób przygotowania Ziołowy schab z karmelizowaną cebulą
Cebule obrać. Każdą przekroić na połowę, a następnie w cieniutkie piórka. Patelnię rozgrzać. Wsypać na nią brązowy cukier, aby się rozpuścił. Dodać masło i piórka cebuli. Podgrzewać 5 minut.
Mięso wyjąć, oprószyć solą. Ułożyć w brytfance, a następnie obłożyć ze wszystkich stron przygotowaną cebulą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 15 minut. Po tym czasie przykryć szczelnie papierem do pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 70 minut.
Ziołowy schab z karmelizowaną cebulą można pokroić w grube plastry i podawać do obiadu razem z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Można go również potraktować jak domową pieczeń, która będzie idealnym zamiennikiem dla kupnych wędlin.
Komentarze (4)