Ziołowy schab z karmelizowaną cebulą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1,4 kg
  • czosnek

    2 ząbki
  • oregano świeże

    3 gałązki
  • cukier brązowy

    3 łyżki
  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
  • pikantna mieszanka pieprzów

    ½ łyżki
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt.
  • tymianek

    4 (świeży)
  • cebula

    5 szt.
  • Ziele angielskie całe Prymat

    6 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziarna jałowca oraz ziela angielskiego rozgnieść i przełożyć do dużego, szklanego naczynia. Dodać pokruszone liście laurowe, posiekane oregano i tymianek, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pieprz oraz olej sezamowy. Wymieszać składniki. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso. Ułożyć je w naczyniu, w którym była przygotowana marynata. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 12 godzin do lodówki.

Cebule obrać. Każdą przekroić na połowę, a następnie w cieniutkie piórka. Patelnię rozgrzać. Wsypać na nią brązowy cukier, aby się rozpuścił. Dodać masło i piórka cebuli. Podgrzewać 5 minut.

Mięso wyjąć, oprószyć solą. Ułożyć w brytfance, a następnie obłożyć ze wszystkich stron przygotowaną cebulą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 15 minut. Po tym czasie przykryć szczelnie papierem do pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 70 minut.

Ziołowy schab z karmelizowaną cebulą można pokroić w grube plastry i podawać do obiadu razem z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Można go również potraktować jak domową pieczeń, która będzie idealnym zamiennikiem dla kupnych wędlin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 21.09.2012 09:03
pyszniutki
Renataj 02.09.2012 18:01
Baaardzo smaczne.
wedith1 27.08.2012 19:24
mmmmm! ależ ten schabik musi być smaczny!
Gosia40 22.08.2012 13:05
Fajna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat