Ziołowy schab z karmelizowaną cebulą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1,4 kg
  • czosnek

    2 ząbki
  • oregano świeże

    3 gałązki
  • cukier brązowy

    3 łyżki
  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
  • pikantna mieszanka pieprzów

    ½ łyżki
  • owoc jałowca

    kilka szt.
  • liść laurowy

    3 szt.
  • tymianek

    4 (świeży)
  • cebula

    5 szt.
  • ziele angielskie całe

    6 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziarna jałowca oraz ziela angielskiego rozgnieść i przełożyć do dużego, szklanego naczynia. Dodać pokruszone liście laurowe, posiekane oregano i tymianek, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pieprz oraz olej sezamowy. Wymieszać składniki. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso. Ułożyć je w naczyniu, w którym była przygotowana marynata. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 12 godzin do lodówki.

Cebule obrać. Każdą przekroić na połowę, a następnie w cieniutkie piórka. Patelnię rozgrzać. Wsypać na nią brązowy cukier, aby się rozpuścił. Dodać masło i piórka cebuli. Podgrzewać 5 minut.

Mięso wyjąć, oprószyć solą. Ułożyć w brytfance, a następnie obłożyć ze wszystkich stron przygotowaną cebulą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 15 minut. Po tym czasie przykryć szczelnie papierem do pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 70 minut.

Ziołowy schab z karmelizowaną cebulą można pokroić w grube plastry i podawać do obiadu razem z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Można go również potraktować jak domową pieczeń, która będzie idealnym zamiennikiem dla kupnych wędlin.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 21.09.2012 09:03
pyszniutki
Renataj 02.09.2012 18:01
Baaardzo smaczne.
wedith1 27.08.2012 19:24
mmmmm! ależ ten schabik musi być smaczny!
Gosia40 22.08.2012 13:05
Fajna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat