Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowy kurczak z pęczakiem a'la risotto

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Mięso

Filet z piersi kurczaka bez kości 150 g
oliwa 1 łyżeczka
czosnek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Kasza

kasza pęczak 4 łyżki
bulion warzywny 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowy kurczak z pęczakiem a'la risotto

Przygotowałam mieszankę ulubionych przypraw. Bazylia, czosnek, świeżo mielony pieprz, sól morska, zioła prowansalskie. W takiej mieszance obtoczyłam filet i tak smażyłam, na niewielkiej ilości oliwy. Kurczaka obtoczcie w marynacie i pozostawcie na minimum 30 minut. Zresztą, smażymy go zaledwie kilka minut z każdej strony, więc nie musicie się zbytnio spieszyć.

Kaszę gotowałam na zasadzie risotto. Na oliwie (w garnku) podsmażyłam cebulkę i czosnek. Następnie wrzuciłam kaszę i chwilkę podsmażałam. Stopniowo dolewałam bulion, do momentu aż został całkowicie wchłonięty przez kaszę. Tą czynność musicie powtarzać tak długo, aż pęczak będzie miękki. U mnie trwało to ok. 30 minut. Na sam koniec dołożyłam pół łyżeczki masła.

Pomidorki koktajlowe posypałam bazylią, skropiłam delikatnie oliwą i piekłam w piekarniku, ustawionym na 170C, mniej więcej 15 minut. Sami zobaczycie, ile potrzeba czasu. Jest to zależne od wielkości pomidorów ale i od piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak