Ziołowy filet z kurczaka z warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka podwójny

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • marchewka

    2 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • żółta papryka (świeża)

    1 sztuka
  • seler naciowy

    2 sztuka
  • szalotka

    2 sztuka
  • bazylia świeża

    1/4 pęczek
  • szczypiorek

    1/2 pęczek
  • kolendra

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • olej rzepakowy

    2 łyżka
  • bulion drobiowy

    1/2 szklanka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Opłukany i osuszony ręcznikiem papierowym filet kroję na kawałki. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem. Szalotki kroję w drobną kostkę i przekładam do rozgrzanego rondla z olejem, chwilę podsmażam.
Dodaję wcześniej przygotowane mięso i obsmażam na dużym ogniu ze wszystkich stron. Następnie wlewam bulion, dodaję liść laurowy i duszę pod przykryciem.
Marchewki ścieram na dużych oczkach tarki do jarzyn, papryki kroję na paski, a cukinię i seler na plasterki.
Pod koniec duszenia, gdy mięso jest prawie miękkie dodaję pokrojone warzywa. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam i całość jeszcze przez chwilę duszę pilnując, aby warzywa się nie rozgotowały.
Rondel zdejmuję z ognia, dodaję świeżą bazylię, kolendrę i posiekany szczypiorek czosnkowy.
anemon
*ważne, aby mięsa nie podsmażać długo, bo będzie suche i niesmaczne. Należy to robić krótko na dużym ogniu, następnie dusić pod przykryciem. *selera naciowego dodałam 2 łodygi

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 26.05.2014 20:20
No to osiągnęłam cel, dziękuję @miasiu53.
misia53 25.05.2014 23:52
Przyciąga wzrok Twoje danko- świetne!
anemon 25.05.2014 20:35
Bardzo Wam dziękuję.
ben-ka 25.05.2014 16:03
Pyszności! same pyszności na talerzu:)
2milutka 25.05.2014 14:28
świetnie się prezentuje:)
Jusiaa 25.05.2014 14:11
Wygląda to niesamowicie zdrowo :)
Noruas 25.05.2014 12:03
Warzywne obiadki są bardzo zdrowe, a Twój przepis zachęca do ich jedzenia.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat