Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ziołowe żeberka z patelni

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
cebula biała 2 szt
czosnek 3 ząbki
marchew 2 szt
sól szczypta
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
anyż 1 gwiazdka
bulion na żeberkach 250 ml
sok z cytryny 1 łyżka
miód 1 łyżeczka
ziele angielskie 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
imbir 5 cm
tymianek 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: ziołowe żeberka z patelni

Żeberka myjemy i dzielimy na kawałki. wrzucamy do garnka i gotujemy ok. 40 minut. W tym czasie obieramy marchew, dzielimy na pół i kroimy w plastry. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w krążki.Imbir obieramy i kroimy w paski. Obgotowane żeberka wyjmujemy i odsączamy z wody. Oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni smażymy cebulę, imbir i czosnek. Gdy się lekko zarumieni dorzucamy marchew, anyż, ziele i listek. Dusimy ok 10 minut i wrzucamy żeberka. Dolewamy bulion z ugotowanych żeberek i dodajemy miód. Wszystko przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, rozmaryn i tymianek i dusimy jeszcze 30 minut. Sos doprawiamy solą i pieprzem.
Żeberka podajemy polane sosem z buraczkami/ kapustką czerwoną i kluseczkami kładzionymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 10.07.2013 22:20
Smaczny przepis, aromatyczny - Palce lizać
Wojt@s
Wojt@s 10.07.2013 09:32
muszę spróbować
Bernadeta1 24.03.2013 20:45
bardzo smaczne takie żeberka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak