Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ziołowe pulpety z sosem pomidorowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 0,75 kg
kajzerka 1
cebula 1
czosnek 1 ząbek
marchew 1
jajko 1
mleko
przecier pomidorowy 200 ml
ziemniaki
sól
pieprz
tymianek
olej
chili

Przepis i sposób przygotowania na: ziołowe pulpety z sosem pomidorowym

Kajzerkę moczymy w mleku. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso przekładamy do miski, dodajemy połowę cebuli i czosnku, jajko i odciśniętą kajzerkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli i tymiankiem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Dodajemy marchew i wszystko razem mieszamy. Z mięsa robimy małe pulpeciki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu ok 15 min, doprawiamy. Podajemy z ugotowanym makaronem lub ziemniakami i buraczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 01.03.2014 23:15
apetyczne są

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak