Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pstrąg patroszony
4 sztuki -
zioła
2 łyżki (greckie) -
sól
2 łyżki -
koperek
1 pęczek -
natka pietruszki
1 pęczek -
oregano świeże
16 gałązek -
masło
100 g -
olej rzepakowy
1/4 szklanki
Przepis i sposób przygotowania Ziołowe pstrągi z piekarnika
2. Olej mieszamy z ziołami greckimi.
3. Koper i pietruszkę dzielimy na 4 równe części. Pstrągi układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Do środka każdego wkładamy kosteczkę (25 g) masła, pietruszkę, koperek i 4 gałązki oregano. Wierzch pstrągów za pomocą pędzelka smarujemy mieszanką oleju i greckich ziół (z obu stron).
4. Ryby pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Smacznego!
Aromatyczne, soczyste, pachnące ziołami pstrągi pieczone to idealny obiad dla całej rodziny. Wybornie smakują podane z ziemniaczkami pieczonymi i surówką z młodej kapusty.![]()
Komentarze (1)