Ziołowe pstrągi z piekarnika

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg patroszony

    4 sztuki
  • zioła

    2 łyżki (greckie)
  • sól

    2 łyżki
  • koperek

    1 pęczek
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • oregano świeże

    16 gałązek
  • masło

    100 g
  • olej rzepakowy

    1/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Umyte i dokładnie osuszone na ręczniku papierowym ryby dokładnie nacieramy solą od strony skóry z obu stron. Odkładamy na 45 minut do lodówki.

2. Olej mieszamy z ziołami greckimi.

3. Koper i pietruszkę dzielimy na 4 równe części. Pstrągi układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Do środka każdego wkładamy kosteczkę (25 g) masła, pietruszkę, koperek i 4 gałązki oregano. Wierzch pstrągów za pomocą pędzelka smarujemy mieszanką oleju i greckich ziół (z obu stron).

4. Ryby pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Smacznego!
Justi2401
Aromatyczne, soczyste, pachnące ziołami pstrągi pieczone to idealny obiad dla całej rodziny. Wybornie smakują podane z ziemniaczkami pieczonymi i surówką z młodej kapusty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 27.06.2017 17:05
Pyszności;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat