Ziołowe pesto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bazylia świeża

    100 gram
  • bazylia cytrynowa

    40 gram
  • natka pietruszki

    40 gram
  • szałwia

    10 listków
  • migdały blanszowane

    100g gram
  • czosnek

    1 główka
  • parmezan starty

    1/2 szklanka
  • sól

    1 szczypta
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • oliwa

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

*plus dodatkowa oliwa do wlania do słoiczków


Wszystkie zioła dokładnie myję i dokładnie osuszam w suszarce do sałaty. Przekładam do dzbanka blendera, dodaję blanszowane migdały, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie miksuję.

Następnie dodaję starty na tarce jarzynowej parmezan, sól, sok z cytryny i oliwę. Doprawiam do smaku solą i jeszcze przez chwilę wszystko miksuję do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Gotowy sos przekładam do słoiczków i na wierzch wlewam warstwę oliwy, dzięki której pesto nie zmienia koloru i bardzo dobrze się przechowuje w lodówce około dwóch tygodni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Granita 10.09.2014 14:34
dzieło sztuki
Kejti 24.08.2014 22:01
Pyszna sprawa do makaronu,uwielbiam :-)
anemon 24.08.2014 20:22
Każdemu, kto jeszcze nie robił pesto, polecam.
barbara11561 23.08.2014 21:43
warte wypróbowania,domowe pesto najlepsze:)
Lis 23.08.2014 19:46
Super przepis:)
Adam/ZUB3R 23.08.2014 19:30
ciekawy przepis
pestka 23.08.2014 18:53
ciekawa propozycja
Konczi 23.08.2014 17:13
świetny przepis, poproszę o jeden słoiczek :)
caralajna 23.08.2014 13:51
wszystko co najlepsze w jednym słoiczku :)
Beatris 23.08.2014 12:38
Doskonałe pesto:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat