Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowe paluchy z serem żółtym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 4 szklanki
woda letnia 1,5 szklanki
olej 2 łyżki
drożdże świeże 40 gram
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżki

dodatkowo

ser żółty 200 gram

Porada

Paluchy są bardzo mięciutkie, zioła prowansalskie nadają im wspaniałego smaku i aromatu. Stanowią doskonałą przekąskę, możemy je zabrać do pracy.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowe paluchy z serem żółtym

Drożdże rozkruszamy, rozpuszczamy je w niewielkiej ilości wody z cukrem, odstawiamy na kilka minut żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zioła prowansalskie, wodę oraz olej. Wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przekładamy na stolnicę wysypaną mąką, ponownie zagniatamy, dzielimy na małe kawałki i formujemy z ciasta wałeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy wyrośnięte paluchy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 04.01.2017 22:04
Same pyszności
Mniam 04.01.2017 11:01
Z chęcią bym takie zjadła, muszą być przepyszne.
agnieszka214 04.01.2017 10:53
Muszę wypróbować z dodatkiem sosu czosnkowego pycha
Madzai 04.01.2017 10:50
Bardzo smaczne :)
olkaaa 04.01.2017 10:48
lubię takie
slodkieniebo 04.01.2017 10:38
Muszą świetnie smakować z domowymi sosami ! :)
Ewelina1991 04.01.2017 09:21
apetyczne!!
Małgorzata92 04.01.2017 09:21
Uwielbiam :)
Wiesława1 04.01.2017 09:05
Smaczna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak