Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowe ćwiartki z kurczaka w cytrynie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 3 sztuki
cebula 1 duża
cytryna 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
kolendra do smaku
bazylia świeża do smaku
rozmaryn do smaku
tymianek do smaku
cząber do smaku
kardamon do smaku
majeranek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowe ćwiartki z kurczaka w cytrynie

Kroki postępowania

1
1. Ćwiartki dokładnie myjemy, obieramy z piórek jeżeli jakieś zostały i osuszamy.
Krok 1 - Ziołowe ćwiartki z kurczaka w cytrynie foto
2
2. Doprawiamy z obu stron pieprzem, solą, obficie nacieramy kardamonem oraz dodajemy resztę przypraw.

Zamiast większości wymienionych możemy użyć ziół prowansalskich (rozmaryn,tymianek,cząber,majeranek dodatkowo zioła prowansalskie w składzie mają bazylię, szałwię lekarską, lebiodę i mięte pieprzową).

Na każdą ćwiartkę nakładamy po listku laurowym.
Krok 2 - Ziołowe ćwiartki z kurczaka w cytrynie foto
3
3. Tak przygotowane ćwiartki zawijamy folią do żywności i odstawiamy na 2-3 godzinki do lodówki.
Krok 3 - Ziołowe ćwiartki z kurczaka w cytrynie foto
4
4. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy cebulę pokrojoną w ósemki.
Krok 4 - Ziołowe ćwiartki z kurczaka w cytrynie foto
5
5. Dodajemy kilka umytych i osuszonych listków świeżej bazylii.
Krok 5 - Ziołowe ćwiartki z kurczaka w cytrynie foto
6
6. Obficie sypiemy kolendry.
Krok 6 - Ziołowe ćwiartki z kurczaka w cytrynie foto
7
7. Cytrynę należy sparzamy i kroimy w plasterki (wyciągamy pestki). Układamy na dnie naczynia tyle plasterków ile mamy ćwiartek - w tym wypadku trzy. Skrapiamy odrobiną oleju.
Krok 7 - Ziołowe ćwiartki z kurczaka w cytrynie foto
8
8. Do tak przygotowanego naczynia kładziemy nasze ćwiartki.
Krok 8 - Ziołowe ćwiartki z kurczaka w cytrynie foto
9
9. Na wierzch kładziemy plasterki cytryny.
Krok 9 - Ziołowe ćwiartki z kurczaka w cytrynie foto
10
10. Dodajemy kilka listków bazylii. Całość skrapiamy odrobiną oleju bądź oliwy, leciutko podlewamy wody ok 1/5 szklanki.
Krok 10 - Ziołowe ćwiartki z kurczaka w cytrynie foto
11
11. Pieczemy 90 minut w 200stopniach.

SMACZNEGO :)
Krok 11 - Ziołowe ćwiartki z kurczaka w cytrynie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 24.02.2014 17:02
super jest ten przepis!
Pani Domu 18.02.2014 16:16
pięknie to wygląda
miszelka 20.02.2013 12:59
apetyczne
Anna169Hosz 19.01.2013 16:50
Bardzo ziołowe, ciekawe jak smakują?
Anitapaj 18.01.2013 11:02
fajny pomysł;)
Monika58 17.01.2013 23:26
musi pięknie pachnieć, tyle ziól:)
Sroczka 17.01.2013 22:26
Jak smakowicie wyglądają na zdjęciu.
Beatris 17.01.2013 21:59
Lubię kurczaka z cytrynowym posmakiem.
pajbek 17.01.2013 21:45
Jestem pod wrażeniem, super :-)
-Natka- 17.01.2013 21:20
Bardzo apetyczny kurczaczek, z chęcią bym go spróbowała. :)
fotoviderek 17.01.2013 21:03
Już czuję ten zapach i smak :) A jak to cudnie wygląda :) Mniam, mniam :) Pycha :)
Renataj 17.01.2013 20:48
Apetyczny zestaw ziół.
owca441 17.01.2013 20:47
cudny
owca441 17.01.2013 20:47
cudny
jolanta19 17.01.2013 20:45
super
Cukiereczek13 17.01.2013 20:30
wow ;) apetycznie wyglądają :) super przepis ;)
babajaga1969 17.01.2013 20:24
musiał być przepyszny- smaczne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak