Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowe bułeczki z farszem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
drożdże świeże 40 gram
woda letnia 1,5 szklanki
olej 4 łyżki
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka

Farsz

ser żółty 250 gram
szynka 250 gram
papryka czerwona 1 sztuka
fasola biała z puszki 0,5 puszki
groszek zielony 0,5 puszki
kukurydza w puszce 0,5 puszki

Dodatkowo

ketchup pikantny
jajko

Porada

Bułeczki są smaczne na zimno i na ciepło.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowe bułeczki z farszem

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i zioła prowansalskie, wlewamy olej oraz drożdże rozpuszczone w wodzie. Wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ser żółty, szynkę oraz oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Fasolę, kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy, wszystkie składniki farszu łączmy ze sobą. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy, dzielimy na dwanaście części.Każdą część ciasta wałkujemy, smarujemy ketchupem, układamy porcję farszu i zlepiamy tworząc okrągłe bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 24.01.2017 08:23
Apetyczne bułeczki.
Krystyna32 24.01.2017 08:15
pyszne bułeczki
Wafelek2601 23.01.2017 21:18
Przepyszne bułeczki
ilka01 23.01.2017 21:06
same pyszności :)
wwwiolka 23.01.2017 20:43
Bardzo fajny przepis.
Edith85 23.01.2017 20:35
Smakowite :)
Mama niejadka 23.01.2017 19:56
Fajne bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak