Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ziołowe bułeczki scones z ricottą

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser ricotta 250 g
mąka 450 g
sezam 2 łyżki
jajko 1
sól 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 200 ml
zioła 18 łyżek
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ziołowe bułeczki scones z ricottą

Co trzeba?



450 g mąki i trochę do późniejszego posypania blatu
1 JAJKO
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
1 ŁYŻECZKA SOLI
DUŻA SZCZYPTA ŚWIEŻO MIELONEGO PIEPRZU (U MNIE KOLOROWY)
3 ŁYŻKI SIEKANEJ NATKI PIETRUSZKI, TYMIANKU, ROZMARYNU, BAZYLII, MAJERANKU I MIĘTY
200 ML MLEKA I ODROBINKĘ DO POŹNIEJSZEGO POSMAROWANIA BUŁEK
SEZAM
250 G SERA RICOTTA

CO I JAK?

PRZYGOTUJ 2 MISKI. DO PIERWSZEJ WSYP MĄKĘ, PROSZEK DO PIECZENIA, SÓL I PIEPRZ. DOKŁADNIE WYMIESZAJ.
W DRUGIEJ MISCE WYMIESZAJ RICOTTĘ, JAJKO I ZIOŁA.
POWSTAŁĄ MASĘ PRZEŁÓŻ DO SYPKICH SKŁADNIKÓW.
DOLEWAJ POWOLI MLEKO I WYRABIAJ CIASTO.
PRZEŁÓŻ JE NA STOLNICĘ/BLAT, PODSYPANĄ DELIKATNIE MĄKĄ I UFORMUJ SZEROKI WAŁEK (JA ROBIŁAM 2 WAŁKI PO 4-5 SZTUK, ŁATWIEJ SIĘ CIASTO ROLUJE :P )
Z KAŻDEGO KAWAŁKA FORMUJ KULKĘ, LEKKO SPŁASZCZ I UKŁADAJ NA BLASZCE DO PIECZENIA , WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA.
BUŁKI POSMARUJ MLEKIEM, POSYP SEZAMEM.
PIECZ 25 MINUT (DO ZARUMIENIENIA) W TEMPERATURZE 190 STOPNI (GÓRA/DÓŁ, ŻADEN TERMOOBIEG)
SMACZNEGO! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 18.04.2013 09:11
smacznie wiglądają
mzap88 19.03.2013 11:27
to naprawdę polecam!
Beatris 19.03.2013 11:19
Uwielbiam scones. Ziołowych jeszcze nie robiłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak