Przepis i sposób przygotowania na: ziołowe bułeczki scones z ricottą
450 g mąki i trochę do późniejszego posypania blatu
1 JAJKO
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
1 ŁYŻECZKA SOLI
DUŻA SZCZYPTA ŚWIEŻO MIELONEGO PIEPRZU (U MNIE KOLOROWY)
3 ŁYŻKI SIEKANEJ NATKI PIETRUSZKI, TYMIANKU, ROZMARYNU, BAZYLII, MAJERANKU I MIĘTY
200 ML MLEKA I ODROBINKĘ DO POŹNIEJSZEGO POSMAROWANIA BUŁEK
SEZAM
250 G SERA RICOTTA
CO I JAK?
PRZYGOTUJ 2 MISKI. DO PIERWSZEJ WSYP MĄKĘ, PROSZEK DO PIECZENIA, SÓL I PIEPRZ. DOKŁADNIE WYMIESZAJ.
W DRUGIEJ MISCE WYMIESZAJ RICOTTĘ, JAJKO I ZIOŁA.
POWSTAŁĄ MASĘ PRZEŁÓŻ DO SYPKICH SKŁADNIKÓW.
DOLEWAJ POWOLI MLEKO I WYRABIAJ CIASTO.
PRZEŁÓŻ JE NA STOLNICĘ/BLAT, PODSYPANĄ DELIKATNIE MĄKĄ I UFORMUJ SZEROKI WAŁEK (JA ROBIŁAM 2 WAŁKI PO 4-5 SZTUK, ŁATWIEJ SIĘ CIASTO ROLUJE :P )
Z KAŻDEGO KAWAŁKA FORMUJ KULKĘ, LEKKO SPŁASZCZ I UKŁADAJ NA BLASZCE DO PIECZENIA , WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA.
BUŁKI POSMARUJ MLEKIEM, POSYP SEZAMEM.
PIECZ 25 MINUT (DO ZARUMIENIENIA) W TEMPERATURZE 190 STOPNI (GÓRA/DÓŁ, ŻADEN TERMOOBIEG)
SMACZNEGO! :)