Doradca Smaku logoandPrymat logo
ŚWIĘTA tuż, tuż! Zobacz porady kulinarne. SPRAWDŹ

Ziołowe bitki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwy 4 łyżki
mąki pszennej 3 łyżki
soli czosnkowej 1/2 łyżeczce
bazylia świeża 1/2 łyżeczce
tymianku 1/2 łyżeczce
oregano 1/2 łyżeczce
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczce
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
przyprawy do potraw KUCHAREK 1 łyżeczce
śmietany 18-procentowej 1/2 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
filet z indyka 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowe bitki

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na niewielkie porcje, lekko zbić. Następnie obtoczyć w mące i obrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, dodać zioła, przyprawy i czosnek, wlać tyle przegotowanej wody, aby przykryła mięso. Dusić na wolnym ogniu 40-60 min. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolać wody. Gdy mięso będzie miękkie, odstawiĆ z ognia i zaprawić śmietaną. Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 11.03.2013 18:07
fajne takie mięsko
eewelina 05.01.2013 19:09
szybki obiad
edi 04.11.2011 18:05
super:P
monika154 13.06.2011 09:11
smakowitości
kriso 17.04.2011 13:40
pychota
gosia561 28.02.2011 23:31
ekstra
AgaS10 01.02.2011 09:18
super smaczne mięsko:)
szajba2 20.12.2010 14:20
bitki dobra rzecz
Babciagramolka 15.12.2010 09:14
Drobiowych bitek nie robiłam - warto sprawdzic jak to jest
radosna29 30.11.2010 22:26
super przepis jutro robie na obiad
Cbeti 19.11.2010 12:54
Bitki kojarzą się raczej z mięsem wieprzowym, a tu drób. Trzeba spróbowac
bami 06.11.2010 10:52
Bitki z piersi indyka? To coś nowego :) w dzieciństwie moja mama robiła bitki wołowe i z takim właśnie mięsem mi się one kojarzyły, ale ten przepis wygląda całkiem ciekawie i chyba przy najbliższej okazji go wypróbuję :)
berys18 26.10.2010 15:26
super przepis
buksiak12 28.08.2010 10:34
fajny przepis
Dorota71 28.08.2010 09:10
przepis warty wypróbowania
Emilia22 28.08.2010 08:32
muszę wypróbować ten przepis
Ula11 23.08.2010 15:05
szkoda że to się tak długo robi :P mimo to bardzo interesujące, mnie się bitki kojarzą z mięsem, które wchodzi do zębów, z cebulą i ciemnym sosem... ;)
Małgorzata106 10.07.2010 20:42
mi też się spodobał przepis Koniecznie muszę go wypróbować
Barbara55 21.06.2010 19:31
fajna i konkretna potrawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak