Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowa pasta z ciecierzycy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 10 dkg
przyprawa uniwersalna do smaku
sól do smaku
ziele angielskie 2 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 1 mała sztuka
czosnek 1 ząbek
bazylia świeża 1/2 garści
natka pietruszki 1/2 garści
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
curry 1 szczypta
oliwa 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowa pasta z ciecierzycy

Kroki postępowania

1
* Użyłam jeszcze pół garści świeżej melisy cytrynowej.
Ciecierzycę przesypać do garnka, zalać wodą i odłożyć na ok. 12 godzin do namoczenia.
Krok 1 - Ziołowa pasta z ciecierzycy foto
2
Po tym czasie ciecierzycę odsączyć. Następnie z powrotem przełożyć ją do garnka i zalać wodą (tyle, żeby była przykryta). Dodać do niej trochę przyprawy uniwersalnej, ziele angielskie i liść laurowy. Ciecierzycę ugotować do miękkości, ostudzić i odcedzić.
Krok 2 - Ziołowa pasta z ciecierzycy foto
3
Ugotowaną ciecierzycę przełożyć do miski blendera.
Krok 3 - Ziołowa pasta z ciecierzycy foto
4
Dodać do niej obrany czosnek, wszystkie zioła, trochę soli i pieprzu, resztę przypraw i oliwę.
Krok 4 - Ziołowa pasta z ciecierzycy foto
5
Wszystko zmiksować (nie musi być dokładnie).
Krok 5 - Ziołowa pasta z ciecierzycy foto
6
Gdyby pasta wyszła zbyt gęsta, dodać do niej odrobinę wywaru, w którym gotowała się ciecierzyca. Pastą smarować pieczywo.
Krok 6 - Ziołowa pasta z ciecierzycy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak