Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowa oliwa

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

oliwa 0,5 litra
oregano świeże kilka gałązek
kolendra świeża kilka gałązek
czosnek 2-3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowa oliwa

Kroki postępowania

1
Zioła zrywamy wraz z łodygami, dokładnie opłukać pod zimną wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Zioła siekamy ale nie zbyt drobno. Czosnku nie obieramy.
Krok 1 - Ziołowa oliwa foto
2
Do butelki wlać 1/3 oliwy włożyć ząbek czosnku i część ziół. Zalać znów 1/3 oliwy i ponownie włożyć czosnek i zioła i znów zalać resztą oliwy.
Krok 2 - Ziołowa oliwa foto
3
Oliwa jest bardzo aromatyczna należy używać jej po ok 3 tygodniach od przygotowania jeśli ma nam posłużyć dłużej oliwę trzeba przecedzić przez sitko po 3 tygodniach
Krok 3 - Ziołowa oliwa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 26.04.2013 11:19
świetny pomysł, na pewno skorzystam :)
Renataj 18.04.2013 09:02
Taka oliwa nadaje oryginalny smak surówkom i marynatom. Super.
kasienka23 18.04.2013 07:47
ale ona musi być aromatyczna..!
Zuzelka 17.04.2013 23:53
często widziałam oliwy ziołowe w sklepach, ale faktycznie lepiej sobie zrobić swoją :)
Bogusiaz 17.04.2013 22:08
chyba sobie taką przygotuje:)
Misada 17.04.2013 22:02
nie robiłam jeszcze sama oliw ziołowych... szkoda
Krzysiek3 17.04.2013 21:56
super przepis
Klisza 17.04.2013 21:51
ciekawi mnie dodatek kolendry
Iwka 17.04.2013 21:46
super oliwa
Silver Teaspoon 17.04.2013 21:41
ciekawa propozycja
Simeo 17.04.2013 21:37
musi być aromatyczna
TEtalicha 17.04.2013 21:04
nigdy nie robilam
paulina2157 17.04.2013 21:01
jeśli czosnek nie będzie obrany oliwa nie będzie miała tak mocnego zapachu czosnku :)
cooleczka 17.04.2013 20:54
a ja zawsze obierałam czosnek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak