Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowa kaczuszka

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1 kg
zioła Prymat łyżeczka
szałwia
masło osełkowe 2 łyżeczka
sok pomarańczowy 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowa kaczuszka

Wypatroszona kaczkę myjemy i zacieramy pieprzem i sola. Pozostawiamy w lodówce na około 2 h. zioła mieszamy z 100ml soku i nacieramy nim całą kaczkę również w środku. Układamy ją na brytfance i posypujemy wiórkami masła i podlewamy reszta soku. Układamy do nagrzanego piekarnika (200 C) W czasie pieczenia olewamy powstającym sosem kaczkę. Lub pod koniec pieczenia podlać kaczyszkę 200 ml wina wytrawnego. Kaczkę podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak