Zimowy napój rozgrzewająco-wzmacniający

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda mineralna

    lub źródlana
  • imbir starty

    do smaku
  • Cynamon cały Prymat

    3-5 kawałków
  • Goździki całe Prymat

    3 szt.
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 duże
  • kardamon ziarna

    do smaku
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • miód prawdziwy

    ulubiony rodzaj
  • cytryna

  • limonka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cytrynę i limetkę wyszorować i sparzyć - osuszyć papierowym ręcznikiem i zesterem ściąć skórkę bez albedo. Wrzucić do dzbanka, zalać litrem wody, dodać utarty imbir (można go zapakować do torebeczki na sypką herbatę, aby wióry nie pływały po dzbanku). Dodać wyciśnięty sok z cytrusów oraz nieco miodu do smaku. Kardamon, ziele angielskie, cynamon, kurkumę i goździki włożyć do niewielkiego słoiczka, zalać wrzątkiem, zakręcić i pozostawić na noc do zaparzenia i naciągnięcia. Rano wlać aromatyczny napar do dzbanka i wymieszać. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Habibi
Napój działa rozgrzewająco, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo. Ma też właściwości wspomagające leczenie i wzmacniające przy przeziębieniu. Można wówczas dodać więcej przypraw korzennych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat