Zimowy mus owocowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    5 szt
  • pomarańcze

    1 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • jogurt

    4 łyżki
  • konfitura

    2 łyżki
  • banan

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zimowy mus owocowy foto
Przepis nazywa się zimowy mus owocowy, ponieważ te owoce są najłatwiej dostępne o tej porze roku. Pomarańcze i banany, mimo że nie rosną w naszym klimacie, są nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia. Jabłka, pomarańcze i banany obieramy i kroimy na kawałki.
Krok 2 - Zimowy mus owocowy foto
Przekładamy na patelnię i posypujemy cukrem. Jeśli ktoś lubi słodsze desery, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać więcej cukru.
Krok 3 - Zimowy mus owocowy foto
Przesmażamy, aż odparujemy mniej więcej połowę soku. Smażymy kilka minut, nie chcemy za bardzo wysuszyć musu, ostatecznie ma być to półpłynna konsystencja.
Krok 4 - Zimowy mus owocowy foto
Owoce przekładamy do malaksera i miksujemy na gładką masę.
Krok 5 - Zimowy mus owocowy foto
Mus podajemy schłodzony z jogurtem i konfiturą. Można ozdobić go też bitą śmietaną i lodami, jeśli ktoś nie liczy kalorii ;) Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Neetka90 04.03.2013 12:21
sama słodycz
karolina1869 08.02.2013 17:17
rewelacja
Bernadeta1 06.02.2013 17:52
ale tu pyszności!!!
dwa pokoje z kuchnią 06.02.2013 09:15
ZAPOWIADA SIĘ SMAKOWICIE!
Joanna23 06.02.2013 05:38
pycha
malaczarna23 05.02.2013 21:11
rewelacja:) robię jeszcze dziś
ewka1978 05.02.2013 15:59
super bomba witaminowa
babajaga1969 05.02.2013 15:36
deserek w sam raz dla mnie - pyszny :)
Monika58 05.02.2013 15:28
wygląda pysznie, a jeszcze schłodzony - ekstra :)
gosia56 05.02.2013 15:24
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat