Zimowy deser o smaku kawy i białej czekolady

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    130 gram
  • biała czekolada

    2 tabliczki
  • syropy

  • śmietana 30%

  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżki
  • herbatniki czekoladowe

    200 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do stworzenia tego deseru zainspirowała mnie szalejąca zima za oknem, dlatego przedstawiam przed wami mrożący deser, który napewno należy do ulubionych królowej lodu. :)

Herbatniki rozpijamy na miazgę i łączymy z 70 gram rozpuszczonego masła, lekko juz ostygłego z syropem u mnie monin o smaku kruchych ciastek czekoladowych. Powstałą mase wkąłdamy do lodówki w miseczce, aby troche stwardniała.

Przez ten czas rozpuszamy czekolade w kapieli wodnej z reszta masla i syropem - tu uzylam monin o smaku wanilii i bialej czekolady.

W miedzyczasie ubijamy smietane i dzielimy na dwie czesci. do jednej dodajemy kawe rozpuszczona w 2 lyzkach cieplej wody i znow leciutko i szybko ubijamy aby sie ladnie polaczylo, druga zostawiamy białą.

Gdy przestygnie czekolada do obu miseczek z piana dodajemy czekolade w tej samej ilosci.
I przekładamy do pucharków, kolejność dowolna, mozna warstwowo, mozna wszystko razem wymieszac, udekorowac bita smietana etc..

Widzicie jaka zima jest slodka, a nie taka zla jak wszyscy mowia. :)
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Koper 19.02.2011 10:44
Zima z takim deserem jest słodka, potwierdzam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat