Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimowe ogóreczki kiszone

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek 6 kg
woda 5 litra
sól 20 dag
cukier 4 łyżki
pieprz w kulkach
ząbki czosnku

Przepis i sposób przygotowania na: Zimowe ogóreczki kiszone

Do garnka wsypałam cukier, sól oraz wlałam wodę. Zagotowałam. Do każdego sparzonego 1 litrowego słoja włożyłam po ząbku czosnku. W każdym z nich ciasno ułożyłam ogórki. Całość zalałam naparem solno -cukrowym. Na wierzch każdego włożyłam po 2-3 kulki czarnego pieprzu. Słoje zakręciłam i przechowywałam w ciemnym pomieszczeniu. Po 2 tygodniach wyszły pyszne ogórki kiszone do przegryzki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Weronika_eM 18.01.2013 11:39
Strasznie słone będą te ogórki. I zastanawiam się po co cukier do kiszonych ogórków?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak