Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zimowe ciasto

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
3 sztuki
cukier
3/4 szklanki
mąka
2,5 szklanki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
olej
3/4 szklanki
Kardamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki
cynamon Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
cukier waniliowy
1 opakowanie
Sklep Prymat
olejek wanilinowy
1 opakowanie
dżem porzeczkowy
1/2 słoika
rodzynki
1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zimowe ciasto

Kroki postępowania

1
Jajka wybijam do miski. Następnie ucieram je za pomocą miksera. Do jajek dodaję cukier. Całość ucieram do momentu kiedy masa uzyska konsystencję kremu.
Krok 1 - Zimowe ciasto  foto
2
Mąkę przesiewam i łączę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, po czym dodaję ją do masy. Masę dokładnie mieszam. Do ciasta wlewam mleko. Po czym dodaję olej.
Składniki mieszam, a następnie dodaję cynamon.
Krok 2 - Zimowe ciasto  foto
3
Do masy dodaję dżem oraz kardamon i olejek oraz cukier waniliowy. Całość mieszam za pomocą łyżki.
Krok 3 - Zimowe ciasto  foto
4
Masę wylewam do formy wyłożonej papierem posypuję rodzynkami.
Krok 4 - Zimowe ciasto  foto
5
Ciasto piekę w temperaturze 170C przez 50 minut. Po studzeniu polewam ciast polewą.
Krok 5 - Zimowe ciasto  foto
6
Kiedy polewa zastygnie kroję ciasto na kawałki i nakładam na talerze.
Krok 6 - Zimowe ciasto  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 01.07.2017 00:51
super do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak