Zimowe ciasto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka

    2,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • olej

    3/4 szklanki
  • Kardamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • olejek wanilinowy

    1 opakowanie
  • dżem porzeczkowy

    1/2 słoika
  • rodzynki

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zimowe ciasto  foto
Jajka wybijam do miski. Następnie ucieram je za pomocą miksera. Do jajek dodaję cukier. Całość ucieram do momentu kiedy masa uzyska konsystencję kremu.
Krok 2 - Zimowe ciasto  foto
Mąkę przesiewam i łączę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, po czym dodaję ją do masy. Masę dokładnie mieszam. Do ciasta wlewam mleko. Po czym dodaję olej.
Składniki mieszam, a następnie dodaję cynamon.
Krok 3 - Zimowe ciasto  foto
Do masy dodaję dżem oraz kardamon i olejek oraz cukier waniliowy. Całość mieszam za pomocą łyżki.
Krok 4 - Zimowe ciasto  foto
Masę wylewam do formy wyłożonej papierem posypuję rodzynkami.
Krok 5 - Zimowe ciasto  foto
Ciasto piekę w temperaturze 170C przez 50 minut. Po studzeniu polewam ciast polewą.
Krok 6 - Zimowe ciasto  foto
Kiedy polewa zastygnie kroję ciasto na kawałki i nakładam na talerze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 01.07.2017 00:51
super do kawy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat